Dömd till Frihet

Nu diskuterar vi yttrandefrihet. Vad är det då vi egentligen talar om?

Filosofen och författaren Sartre brukar sorteras  in i olika fack som existentialist eller ibland även socialist. Jag har haft några av hans texter med mig genom livet.
Många av er har säkert texter. bilder eller musik som ni upplever att de förändras varje gång ni läser, ser eller lyssnar på verket. Konst med den egenskapen att den ständigt ger något nytt perspektiv är just konst.

Det som fångar mitt intresse är just att han beskriver att människan är fri. Varför han skrev och vad han skrev om egentligen vet jag inte och jag har inget behov av att förstå det heller.

Dömd till frihet som Sartre formulerar betyder att människan som individ väljer inte att han/hon skall födas. Vi är dömda till livet och frihet. Vad morsan och farsan gjorde i baksätet på volvon kunde vi aldrig påverka ;-)

När människan är född är hon fri. Människan är av naturen skapad sådan att hon är fri och måste ständigt välja. Han formulerar också handlingen att inte välja som ett val. Vi kan ju välja att rösta till vänster eller till höger. Endel väljer att gå rakt fram och väljer miljöpartiet. Men utöver detta självklara val så finns även valet att inte välja. Men ickevalet är också ett val.

Klart att Sartre fick argument mot sig som t.ex. att alla människor inte kan välja eller att några inte ens har något val.
Då skrev han en finurlig text om en man som var i en källare, naken, bunden och torterades av soldater. Han visste att han skulle dödas oavsett om han berättade vad de ville eller inte. Mannen visste var hans kamrater fanns och det var det soldaterna ville veta. Det Sartre formulerade som svar till kritikerna var just detta att mannen var fortfarande fri och han hade ett val. Han kunde berätta eller inte. Konsekvensen av valet var om hans vänner skulle leva eller dö.
 
Varför skriver jag nu detta. Ja jag ville först uttala att jag, du och alla andra människor är fria. Vi kan tänka, säga och handla hur vi vill i Livet. Det här är grundläggande och det kan ingen ändra på. Kalla det gärna naturlag om du vill.

När vi är fler än en, kalla det gärna samhället så uppstår krafter som på olika sätt försöker förtrycka individens frihet. Det behöver inte vara så dramatiska saker utan enkla vardagssituationer som att du skall hålla till höger och inte vänster i trafiken.

Yttrandefriheten som det här handlar om är ingen frihet alls. Det är Statens sätt att lagstifta om att du kan tänka och uttrycka dig inom den ram Staten tillåter. Staten skyddar då även individen inom de ramar Staten tillåter.

Det här kanske blev invecklat att läsa, men vi är av naturen fria och kollektivet kräver begränsningar för att samhället skall fungera. Sverige och svenska staten har idag en lagstiftning som jag kan förstå och acceptera.

Det som händer  nu är att Sverige som land håller på att försvinna. Det kan låta dramatiskt men EU som tidigare var ett samarbetsorgan mellan fria stater har genom regeringschefernas överenskommelse förvandlats till en Stat. Det här sker inte över en natt utan går stegvis. EU-STATEN får President och Utrikesminister. Sveriges arme behövs inte längre vilket ni redan  hört finansministern uttala som att försvaret behöver spara. Landet kommer inte i framtiden att vara Sverige utan EU-STATEN. EU-STATEN kommer att ha egen arme för gränsförsvaret och egen polis för den inre ordningen.

EU-STATEN tillåter i mindre utsträckning än Svenska Staten att du är fri. Det betyder att ramarna för vad som är tillåtet att (tänka), uttrycka blir snävare.

Jag kräver att vi dels ges möjlighet att rösta om vi vill ha en ny STAT eller inte. Det kallas formellt sätt för det nya EU-fördraget. Jag kräver att det inte petas i den yttrandefrihet vi tillåts ha idag.

Jag kommer att vara fri oavsett vad Reinfeldt och andra ledare hittar på. På ett plan spelar det ingen roll vad de hittar på, när människor inte längre förstår eller accepterar lagar så slutar de per automatik att gälla. Staten kan då som svar bara öka kontrollen och våldet mot individen och det spricker alltid till slut. Samhälle och stat bygger just på att vi gemensamt kan formulera oss. Yttrandefriheten som vi tillåts ha idag är värd att slåss för. Att t.ex. blogga om det ena och andra är inte någon självklarhet. En server kan stängas av på en nanosekund.
Det finns andra länder, företag, religioner, myndigheter osv. som tycker att det finns intressen som är viktigare än det fria ordet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se