Friheten att få vara frisk

Nu utvärderas Miltons arbete inom psykiatrin. Inte oväntat konstateras att väldigt lite har hänt för den som behöver stöd.

Utan att fördjupa mig, vilket en blogg inte tillåter så finns det enkla förklaringar. Focus på projektet Milton är samordning mellan myndigheter och kontroll av farliga personer. En del i projektsatsningen har varit att höja utbildningsnivån hos personalen.


Sjuk är en person när en läkare gör den bedömningen. En läkare har normalt 10 veckor utbildning i psykiatri i sin utbildning, några månaders praktik inom t.ex. barn och ungdoms psykiatri ingår också.


Vad är det då för vetenskaplig grund psykiatrin står på. 1856 föddes en man som hette Freud och formulerade tankar om själen. Det här är den grund som finns hur märkligt det än låter.

Via beteenden och symtom utifrån denna, i min mening, mycket grumliga verklighetsföreställning har en flora av behandlingar eller terapier uppstått.


Det har också i vetenskapen om hur kroppen fungerar skapats kunskap om hur nervsystemet eller hjärnan fungerar. Med risk för kritik från insatta vetenskapsmän så påstår jag ändå att de inte begriper så väldigt mycket av hur vårt jag eller medvetande fungerar.

Genom att tillföra olika substanser till kroppen klarar sjukvården idag av att påverka en individs beteende och kan minska ett oönskat symtom. Tyvärr är de substanser (läkemedel) som tillförs oftast så breda att de skapar nya fysiska problem för individen. Men den forskningen går vidare och har med lite historisk återblick gjort relativt dramatiska framsteg.


Jag har alltid funderat över varför inte tänder och hjärnan ingår i kroppen och den somatiska vården. Kanske någon annan klok människa kan svara på frågan varför tänder och hjärna behandlas som icke tillhörande kroppen.


Allt är inte nattsvart när det gäller vården eller stödet till människor där hjärnan fungerar annorlunda. Äldre människor får idag ofta omvårdnad inom kommunal omsorg istället för att hanteras av landstingets sjukvård. Egentligen är det helt logiskt att när hjärnan som andra kroppsdelar blir gammal så fungerar den lite sämre. Men det är ingen sjukdom att bli gammal.


Den andra delen som under senare år börjat fungera bättre för att den traditionella freudianska psykiatrin tappat mark är stödet till människor med neurohandikapp. Kunskapen om nervsystemet får nog ses som anledning till detta. Insikten om att alla människor tänker annorlunda och att några behöver socialt stöd är en ytterligare enkel förklaring. Det är väl inte så konstigt att det är svårt att komma i tid om man inte kan förstå klockan osv. Alla människor kanske inte kan anpassa sig till samhällets strukturer så ibland behöver samhället anpassa sig till individen. Även här är det kommunernas socialpsykiatri och lagar som LSS som inneburit en verklig förändring för individen.


Det finns ett område som är minst sagt ett katastrofområde och det är självmedicineringen. Jag använder det ordet lite provokativt för att beskriva när vi var och en tillför alkohol eller narkotika till vår kropp. En stor mängd av narkotikan levereras i form av läkemedel. Varför är det ett katastrofområde? Jo en stor del kanske 40-50% av psykiatrins resurser brukas just till det vi kalla missbruk. De här olika substanserna har gemensamt, ett beroende och oftast ökat intag över tid. Det är väl självklart för vem som helst att hjärnans funktioner påverkas. Det är ju liksom syftet för Svensson när han super sig full eller hur?


Landstingets psykiatri och kommunernas missbrukarvård klarar inte av att arbeta tillsammans. Grunden för bristande samarbete är inte bara de enskilda verksamheternas ekonomi och struktur. Givetvis är det ofta pengar som styr att människor bollas mellan verksamheterna.

Men det finns en mycket skrämmande sanning under ytan och det är bristen på teorier och kunskap. Freud och föreställningen om en själ härskar tillsammans med en mängd liberala idéer om individens valmöjligheter.


Jag brukar sammanfatta med att säga att vården är religiös. Det påståendet riktar sig framförallt till iden om att människan har en själ istället för att vi undersöker vad medvetandet egentligen är. Konsekvensen av tron på själen blir som i kyrkan, en sittande församling och en präst som läser ur en bok och så gör alla tillsammans en mängd mer eller mindre märkliga ritualer. Så en uppmaning till den religiösa psykiatrin och missbrukarvården är att bilda en kör och sjung tillsammans.


Medvetandet och vårt individuella jag är ett mycket eftersatt forskningsområde. Jag ha under några år arbetat med att formulera en begriplig text som alternativ till den vanföreställning Freud givit oss. Det här arbetet har givit mig en hel del kontakter med andra människor världen över som funderar och arbetar på samma tema. Vad är medvetandet och hur fungera det egentligen. Vi kommer givetvis att få ny kunskap ur en hel mängd av humanismens och naturvetenskapens forskningsfält.


Under tiden får vi hoppas att Madriddeklarationen gäller. Psykiatrer skall eftersträva att skydda sina patienter och hjälpa dem att i största möjliga utsträckning själva fatta beslut.?

Avslutningsvis så är det nog inte mer av Miltons inlåsning och tvång som behövs utan mer kärlek. I de flesta av de tragiska våldssituationer vi läser om har våldsverkaren försökt att nå vårdsystemet.

Vårdsystemet har ingen rätt att säga, du har fel diagnos, du är inte aktuell, vi har ingen plats. Vi behöver inte mer avståndstagande till människor som tänker och upplever verkligheten annorlunda vi behöver mer öppenhet, närhet och omtanke. Kalla det gärna kärlek

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se