Äntligen ett evigt Liv

GP skriver
Vi människor lämnar efter oss allt fler elektroniska fotspår i vardagen. Till att börja med när vi ringer, mejlar, surfar och sms:ar, men också i ökande utsträckning när vi handlar, passerar in på jobbet, kör bil, åker kommunalt, tittar på film, besöker vindskontoret (!) - och så vidare. Så var det inte förr. När vi ringde på den elektromekaniska tiden var alla spår borta så snart vi la på luren. Men när saker är datoriserade går det att spara e-fotspår i loggfiler, och går det så görs det. Och görs det så ska informationen naturligtvis användas.
Därför har EU utfärdat ett direktiv som framtvingar lagring av alla EU-medborgares elektroniska kommunikation i 6-24 månader: vilka vi ringer, mejlar, sms:ar, och hur dags, var vi befinner oss när mobilen används, med mera. Därför vill både regering och opposition ge Försvarets Radioanstalt (FRA) i uppdrag att filtrera allt som sägs i kommunikation (telefonsamtal, mejl, sms, etc) som passerar landets gränser.
Vi lovas guld och gröna skogar
Ett problem för anhängare av privatlivets helgd är att storebror ser trevlig ut och talar med sockersöt röst. Han tar sig olika skepnader. Ibland visar han sig i Thomas Bodströms kropp, ibland i Beatrice Asks, ibland i Mikael Odenbergs, ibland i företagsledares, generaldirektörers och byrådirektörers kroppar. Gemensamt för storebrors olika inkarnationer är att vi medborgare lovas guld och gröna skogar om vi bara låter honom få snoka i vårt privatliv.
Men det finns en sida som alla glömmer när de talar om att storebror ser dig. Storebror syns också...
Läs det här lilla inlägget jag skrev efter att Kristdemokraterna (´s dator) varit inne och läst detta på min blogg.....jag tycker det är ett mycket läsvärt inlägg klicka här. Det finns fler inlägg av denna typ på bloggen. Den om Aftonbladet är ett annat exempel. Fritt om myndighetsövervakning är lite typisk...

Men lite allvarligt så kan jag väl säga till unga killar & tjejer att håll inte på och skriv personliga dagböcker på nätet. De är som sagt rätt långlivade i den digitala världen....men man kan ju alltid byta dator och namn..en identitet i ständig förvandling som IDG skriver..

Sammanfattningsvis så lyssna på och spara, det är väl syftet med både tryckfrihet och yttrandefrihet.....så vem bryr sig :)      Med tanke på GP´s artikelförfattares Vi lovas guld och gröna skogar så finns det en passande bild...

Vi lovar inte guld

Kommentarer
Postat av: Havsglimten

Önskar dig en god fortsättning.

Hoppas att du vill vara med på en utmaningen!

http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.7233

Postat av: Fredrik

Som du mycket riktigt påpekar innebär FRA-förslaget filtrering av vår kommunikation, men det stannar inte vid detta.

Jag vill gärna tipsa om Ekots lördagsintervju från i går med Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg.

Det var särskilt intressant att hon lyfte fram en speciell aspekt av FRA-lagen: trafikdatalagringen.

Ramberg pekade på att FRA ges möjlighet att massinhämta våra trafikuppgifter när de passerar landgränsen. Detta sker helt lagligt inom ramen för FRA:s egen metodutveckling.

FRA framhåller ständigt att man inte kommer att lagra "vanliga svenskars" meddelanden. Däremot tiger man om att signalspaningslagen medger generell trafikdatalagring.

Denna aspekt har glömts bort i debatten om FRA-förslaget.

Anne Ramberg varnade också för det omfattande informationsutbytet med andra länder.

Till detta kan läggas att regeringen redan i maj skapade en förordning, som ger klartecken till FRA att lagra trafikdata så lång tid som myndigheten själv anser nödvändig.

2007-12-30 @ 16:51:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se