Fri att gissa

Det började helt plötsligt komma många läsare till min blogg via de inlägg jag skrivit om Kurder för ganska länge sedan. När jag försöker förstå intresset så hamnar jag på nyheten om mordet i Örebro. Jag reagerar lite på att tidningarna lyfter fram det som ett politiskt mord. 

Fuat Deniz
beskrivs som en förgrundsgestalt för assyrier i Sverige och världen, en respekterad forskare, en omtyckt lärare och kollega. Han var även internationellt känd för att belysa det turkiska folkmordet på assyrier.

Min gissning som är lika välgrundad som tidningarna är att det inte är ett politiskt mord. Vi får väl hoppas polis och säpo tar fram mördaren och även hittar eventuella syften.

En viktig fråga, eftersom den debatteras, är att det är galenskap att förhindra forskning och debatt om historiska händelser. En fråga blir varken mer sann eller falsk, rätt eller fel för att någon försöker tysta debatter. Det här är en av grundstenarna i ett fritt demokratiskt land. Så skriv och skriv om allt som du har kunskap om.

Folkmord har förekommit i historien och pågår idag. Framförallt är det i Afrika vi uppmärksammar folkmord just nu.
Jag skulle vilja lägga till en variabel förutom politiska, rasistiska eller religiösa skäl och det är ekonomiska. Ekonomiska skäl kan givetvis klämmas in under begreppet politiska skäl om man anstränger sig.

Det blir lite svårt att koppla begreppet ekonomi för en del läsare kan jag tänka mig.
Jag för ofta fram USA som den stat som orsakar  konflikter. Då är det de ekonomiska drivkrafterna, typ oljeberoende, herravälde över handel som jag skriver om.
Mordet på USA´s ursprungsbefolkning borde falla inom ramen för folkmord.

Det betyder inte att USA dödar utifrån de traditionella kriterierna för folkmord. Men Vietnam är ett exempel på något som borde betraktas som folkmord. USA hävdar också ofta demokrati och frihet men i verkligheten ser vi hur USA ibland blundar för folkmord. Kambodja är ett exempel. Det som händer i Irak behöver också diskuteras i dessa termer. När en stat av något intresse, typ kampen mot terrorism, låter icke kontrollerade processer pågå för att det tjänar något annat intresse. Vad är då denna underlåtenhet. Vad betyder det om någon vet men inte aggerar fast de har möjlighet....är ett folkmord endast begränsat till just den ledare eller grupp som utför folkmorden.

Var är allas ansvar för det nazismen ställde till med. De som visste att det pågick folkmord och drog vinning av situationen. Vem är egentligen mest ansvarig, den som utför eller den som tillåter att det sker. 
Är det folkmord om vi vet att vårt sätt att leva dödar andra människor?

När det gäller att undvika att processer som folkmord startar eller fortsätter så handlar det i grunden om att arbeta för samtalet istället för våldet. Olika kunskap, åsikter, värderingar har människor jorden runt. (se tidigare inlägg om värderingar)

Det finns en enda fråga vi aldrig kan komma ifrån och det är våra grundläggande livsförutsättningar. Det spelar ingen roll vad vi tillhör för land, vilken tro vi har osv om Planeten inte går att leva på för någon människa.
Därför ar det glädjande att det pågår samtal mellan jordens folk just om klimatförändringarna. Kanske kan det bli den fråga som förenar människor och bidrar till en framtida fred på planeten. Resultaten från Bali var magra, men det pågår ett samtal....Vi har nog inget val....

 I Wikipedia finns avslutningsvis en inledning till begreppet folkmord... 

Folkmord, genocid, är en brottsrubricering som togs i bruk inför Nürnbergprocessen efter Andra världskriget. Begreppet genocid introducerades och definierades av den polske juristen Raphaël Lemkin. Den definierades som "mord, utrotande, förslavande, deportation och andra omänskliga handlingar, begångna mot någon civilbefolkning före eller under kriget, eller förföljelser av politiska, rasistiska eller religiösa skäl". Några år senare antog FN en variant som räknar upp ett antal brottsliga handlingar följt av "förövad i avsikt att helt eller delvis förinta en nationell, etnisk, rasmässigt bestämd eller religiös grupp som sådan". Folkmordskonventionen som tillkom 1948, är en del av folkrätten. Förbudet mot folkmordet anses förpliktiga även stater som inte ratificerat konventionen, förbudet är vad man kallar jus cogens.


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se