Friheten att vräka barn

DN. skriver "Vräkningarna av barnfamiljer ska stoppas. Regeringen sätter press på kommunerna och hänger nästa år ut orter där barn tvingas lämna sina hem."

En hyresvärd / fastighetsägare har ett ansvar att sköta sina fastigheter och att de boende är nöjda. När en hyresgäst inte betalar hyran, stör eller inte vårdar lägenheten är fastighetsägaren "skyldig" att varna eller säga upp hyresgästen. Det ansvaret har fastighetsägaren mot övriga hyresgäster.

När en hyresgäst riskerar att förlora sin besittningsrätt, dvs riskerar att bli avhyst är fastighetsägaren skyldig enligt lag. (hyreslagstiftningen), att anmäla till socialnämnden i kommunen att detta riskerar ske.
Gör fastighetsägaren inte detta kan han inte begära avhysning hos Kronofogdemyndigheten. Kronofogdemyndigheten är den enda myndighet som enligt lag får avhysa en hyresgäst. Det betyder att fastighetsägaren själv, polis eller socialtjänst kan aldrig verkställa en avhysning.

När anmälan kommer till socialnämnden skall socialnämnden bedömma och utreda behovet av ekonomiskt bistånd och / eller andra stödåtgärder.

Jag påstår att det finns ingen svensk socialnämnd som helt följer lagen när det gäller anmälan om risk för avhysning. Den som hävdar annorlunda är välkommen att höra av sig så skall jag efter 4 timmars besök i din kommun bevisa mitt påstående.

Vi har sett hur det går när socialnämnden inte öppnar utredningar. Jag har kallat det Vetlandametoden®. Lite orättvist mot Vetlanda kanske, men Louiseärendet är ett extremt ärende. Det fäster uppmärksamhet på just att socialnämnden underlåter att öppna utredning trots anmälan.

När det gäller bostäder så är det svårt att ge exakta siffror på antal barn som blir avhysta. 1000 står det i media och det är nog lågt räknat, men det får gälla tillsvidare.

En fråga som inte alls finns med i beräkningen är när en "ensamstående man" blir avhyst. barnet som har umgänge med sin far kanske har kvar sin säng hos mamma (mantalskriven), men barnets värld raseras. De kompisrelationer osv barnet byggt upp hos den "ensamstående" tar ingen hänsyn till.
Att barnet inte kan träffa sin far i ett normalt hem tar ingen hänsyn till.

Ytterligare ett exempel är när en villaägare blir av med sitt hus. Där finns ingen information alls till socialnämnden att så sker.

Jag håller på och skriver på en artikel om hemlöshet och återkommer senare. 

Intressant

Kommentarer
Postat av: Lotta

Den som anser att det är ok att ett barn vräks från sin bostad för att föräldern inte betalt hyran borde rimligtvis anse att det är lika ok att ett barn hamnar i fängelse (om det fanns fängelser för barn) för att föräldern har gjort en kriminell handling. Eller hur?

2007-12-17 @ 19:19:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se