Fritt om kommunen och staten

Den skatt vi betalar till staten sker på olika sätt. Den stora intäktssidan för staten är momsen. Det finns givetvis mängder av andra beskattningsvägar. Det som är centralt är om beskattningen upplevs ok av medborgarna.
Nu har den borgerliga regeringen arbetat med att ta bort skatter som fastighetsskatt, förmögenhetsskatt samt att ändra skatteskalorna. Jag skall inte kalla mig ekonom även om jag studerat ämnet i fyra år, men resultatet har blivit en sänkning till ett fåtal.

Samtidigt med detta så styr staten med lagstiftning vad kommunerna skall göra. Det kommunala självstyret ger kommunerna en viss möjlighet att skapa verksamheter efter lokala behov.

När nu staten väljer att sända med mindre pengar till kommunerna samtidigt som kraven ökar så vem betalar då.
Det blir kommunmedborgarna via kommunalskatten. Den skatten betalar vi efter beskattningsbar inkomst. Inte helt oväntat finns det personer som klarar av att hålla hög levnadsstandrad med låg beskattningsbar inkomst. Om vi nu bortser från den "klassfrågan" (Hittar inget lämpligare ord) så uppstår det ett antal problem.

Staten drar in ersättningar från försäkringskassa och arbetslöshetskassa. Det är nog inte många som undgår att se det som sker just nu. (Sjuka och arbetslösa drabbas väldigt hårt just nu. De är oftast inte alliansväljare, vilket de som får skattesänkning är...)..ok om nu någon blir utan inkomst och statlig ersättning så hamnar kostnaden på kommunens socialtjänst listigt eller hur!
Kommunen skall bekosta skola, hemtjänst , vatten , miljökontor osv...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se