Friheten att slippa kärnkraften

Ett litet debattsvar till lokaltidningen i Nyköping http://www.sn.se/parser.php?sect1=131&sect2=178&id=168209 

Tage Sandmark missar några viktiga saker i sin hyllning till kärnkraften. En stor del av vårt behov av el går också till kylning av bostäder och lokaler. Varför denna avkylning behövs beror på en mycket stor naturlig reaktor som heter Solen. Tage glömmer Solenergin som utvecklas med rasande fart utanför Sverige. Det skapas mängder av företag i USA och i Europa. Det största hindret för samma utveckling i Sverige är bara en ålderdomlig tro på kärnkraft som lösning på energibehovet. Kärnkraft är ingen säker form att producera el.

I Tyskland har vattenfalls chef fått sparken för bristande säkerhet i kärnkraftverken. Kanske kommer vattenfall t.o.m. att förbjudas driva sitt kärnkraftverk och gå över till brunkol. Det känns inte som en framtidsvision att hylla.  I Japan står världens största kärnkraftverk still efter att moder Jord skakat lite på sig.  Det verket står stilla minst ett år. Min gissning är att Japanerna kommer att stoppa vidare utbyggnad av kärnkraft. Kärnkraftverket läcker som ett såll och Japanerna får ransonera el.  Kärnkraftverken på andra sidan Östersjön är tickande bomber och det är bara en tidsfråga till nästa haveri.  Det mest avgörande som är avfallet. Det kan väl inte undgått någon debatten om dumpning av kärnavfall. Annars är väl metoden som strutsens att stoppa ner grejorna i marken till framtida generationer.  

En sista synpunkt är klimatförändringen och den stigande havsnivån. Haven stiger dramatiskt snabbt beroende på avsmältning och varmare vatten. Kärnkraftverk behöver kylvatten och ligger alltså vid haven. Så samtliga kärnkraftverk riskerar att hamna på havsbotten framöver. Strålande tider för fisken kanske men inte löser det mänsklighetens energibehov. Suck för dessa reliker till debattörer med sina konservativa lösningar.  Titta upp någon gång och se Solen. Den energikällan räcker för att förse hela Planeten med energi så länge människan finns. Det krävs entreprenörskap, teknikutveckling och ett skattesystem som gynnar förnyelsebara energiformer.  

Miljöpartiet har lagt ett förslag att det skall vara billigare och enklare för lokala elproducenter att ansluta sig till nätet. När företag, fastighetsägare, bostadsrättsföreningar, markägare osv börjar bli elproducenter istället för elkonsumenter behövs inte längre kärnkraft. Miljöpartiet räknar med att vi med enkla lösningar får minst 25000 nya elproducenter och företagare med dessa enkla lösningar.
Men att skapa prosumenter är en farlig utveckling för kapitalet eftersom då tar individen själv över ägandet och makten över sitt energibehov. Kanske det inte är meningen från kärnkraftsälskarna. Vi skall snällt sitta och betala de allt fetare räkningarna till kärnkraftsägarna.  

Framförallt har vi ingen rätt att lämna över en strålande Planet till våra barn och barnbarn.

Kommentarer
Postat av: Wombat

1. Haven stiger inte "dramatiskt" i hastighet. 1-2 millimeter per år ungefær och de senaste åren var det en "bump" med 3 millimeter. Normalhastighet under pre-industriell tid var 1 millimeter per år.
2. Det ær inte ett krav att kærnkraftverken ligger på strandkanten. Det argumentet ær ungefær som att strænderna førsvinner om haven højs. De flesta kærnkraftverk i værlden ligger långt in i landet.
3. Solenergi ær en klar vinnare i længden, men så længe den inte kan ersætta ett kærnkraftverk utan att ta stora ytor i anspråk, ær dock kærnenergi den bæsta vægen att gå tills vidare. Dærefter bør de avskaffas så snart nya energikællor ær bra nog.

2007-08-01 @ 09:44:29
Postat av: Björn Wadström

Kanske har du rätt om havsnivån, kanske inte. Det är en svår fråga och jag har försökt läsa på så gott det går. Det finns en skräckbild och det är om all is smälter och vattnet expanderar av uppvärming så skulle havet höjas 18 meter. Jag hoppas givetvis att det bara är svammel men nog bör vi fundera ordentligt på frågan. Kommunerna bygger t.ex. nära vatten för att "människor" efterfrågar den boendemiljön. Men vad händer om eller när vattnet stiger. Jag har lagt en länk till klimatbloggen den är läsvärd. Du skriver att de flesta kärnkraftverken ligger långt in i landet. Då får jag väl tro på att du undersökt detta. Tack för info.

2007-08-05 @ 16:00:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se