Fritt om USA´s ekonomiska politik

Ett antal colombianska familjer har stämt den amerikanska bananjätten Chiquita på cirka 50 miljarder kronor för att företagets dödspatruller torterat och dödat deras anhöriga.

Känner ni igen den typen av rubriker? Vad är det som gör att överallt där amerikanska företag gör affärer så är det förknippat med våld.

Skall det inte gå att producera livsmedel på den här planeten som föder människor istället för .... jag vill inte använda ordet kapitalister...men vi får väl använda det i brist på annat. Jag menar människor som inte arbetar eller tillför något utan endast lever på andra...i naturläran kanske parasiter är ett likvärdigt ord.... men parasiter till för något. Om dagens storkapital tillför något är tveksamt. Historiskt sätt har det nog varit bra att samla resurser för viktiga investeringar i framtiden..men nutidens storkapital är helt fokuserat på att förränta kapitalet...målet att skapa hållbar framtidsekonomi är borta.

Ekonomi betyder att hushålla med knappa resurser. Resurserna är begränsade det tror jag alla förstår i vår globaliserade ekonomi. Så har man inte en hållbar tanke så är det väl våld man får tillgripa...eller..

Vi får väl sluta köpa Chiquitaprodukter svårare än så är det inte i en marknadsekonomi.

- En aspekt som Världsbanken inte lagt tillräckligt med vikt vid är klimatpåverkan och de konsekvenser som det kommer att få för jordbruket. Vi måste lära oss att se långsiktigt och att leva med nya mer extrema väderförhållanden som översvämningar och torka, säger Lennart Båge, chef för FN-organet IFAD, internationella jordbruksutvecklingsfonden.


Vi har en familjestiftelse från holland...eller är det någon som egentligen vet hur transaktionerna ser ut i IKEA. Kul ide att konsumenten skruvar ihop grejorna själv. Men är det inte dags att vi börjar syna IKEA lite närmare.....Vem är det som producerar dessa lågprisprodukter.....vad betyder detta kringflygande av delar och paket för klimat och miljö....När kommunalpampen jublar över att IKEA köper en tomt så får han mängder av transporter till och från varuhuset på köpet........sysselsättning...tillväxt....jo jo...

Visst är det gulligt med myten om Ingvar som började i garaget och som är så snål och noggran....sanningen är att det handlar om att utnyttja fattiga människor och vår gemensamma miljö till bristningsgränsen......

Vi får väl sluta köpa IKEA-produkter svårare än så är det inte i en marknadsekonomi..

Vad skall vi göra med alla dessa köpentra när festen är över och verkligheten gör sig påmind...när flyget får bära sina kostnader......när besinpriset börjar stiga som en raket framöver...då kommer baksmällan...

Det måste löna sig att leva....

Kommentarer
Postat av: Jonas Sigedal

Förräntning av kapital är investering. Ju högre avkastning, desto större bevis för att man investerat i något som genererat pengar och således köpts av många och varit till nytta för många. Det är inte fråga om huruvida koncentrationen av kapital behövs eller inte, givetvis är det mycket bra att det finns flera aktörer än en (staten) som sitter på investeringspengar så att konkurrens uppstår och flera olika finansieringsmöjligheter skapas för människor, men koncentrationen av kapital är snarast ett resultat av en fri ekonomi. Då denna bygger på frivillighet är den riktig och rättvis. Tvång och våld är alltid fel. Lika fel som det är för ett företag att utöva våld mot människor, lika fel är det att att tvinga någon att göra något denne inte vill med sina pengar. Kapitalism är avsaknad av våld och tvång.

2007-11-15 @ 11:02:09
URL: http://www.germania.nu
Postat av: Björn Wadström

Hej Jonas.
Jag vill inte hamna i debatten om huruvida socialism eller kapitalism är det bästa sättet att hushålla med Jordens begränsade resurser. Men när du säger att kapitalism är avsaknad av våld och tvång är du mer än naiv.
Vi kanske kan vara överens om att människor på hela Planeten skall få tillgång till hela planeten. Att bygga murar som EU för att skydda kapitalet är t.ex. inte fri global marknad. Chiquita som inlägget började med är ett gott exempel över kapitalets användande av våld.

2007-11-15 @ 11:35:00
Postat av: Jonas Sigedal

Precis. Murar runt EU är verkligen ingen fri marknad, och således heller inte kapitalism. Det är politik, och därtill tvång. Chiquita kan vara ett gott exempel på användande av våld ja, men har jag försvarat det för det? Kapitalism är avsaknad av våld och tvång, så är det. Alla yttringar av våld är det statens uppgift att stoppa, är det så gatuvåld, eller ett storföretag som startar krig. I alla system bryter folk mot reglerna, så också i kapitalismen. Det betyder dock inte att våld är okej i kapitalismen, tvärtom skall det straffas. Ren kapitalism dock, där alla handlar frivilligt med varandra, är avsaknaden av våld och tvång. Eftersom en sådan inte är fullt rimlig, behövs staten för att stoppa våldet.

2007-11-15 @ 13:33:35
URL: http://www.germania.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se