Fritt pris från Norge

Al Gore, FN:s klimatpanel och inuitledaren Sheila Watt-Cloutier, som slog larm om de smältande isarna i Arktis, är tre heta kandidater till årets fredspris. Miljö- och klimatfrågan väntas stå i fokus när pristagaren presenteras på fredag. Polskan Irene Sendler som räddade 2 500 judiska barn ur Warszawas getto under andra världskriget är väl också en kandidat att uppmärksamma i desa nationalistiska tider.


Jag skrev något kort om fredspriset tidigare ...och jag skrev i ett ännu äldre inlägg.."1988 fick jag och alla andra i Förenta Nationernas Fredsbevarande Styrkor Alfred Nobels Fredspris.  Tänk vilken paradox det är att få ett pris instiftat av en kruttillverkare för att man bär vapen. "

Det vore rätt intressant om frågan om fred fick ett fokus på miljö. Det skulle vara att sätta in fredsbegreppet i sitt rätta sammanhang.....för vad är det som orsakar krig. handlar det inte oftast i grunden om kamp om naturtillgångar ....Al Gore som exempel har dessutom lyckats passera olika kulturella och politiska gränser när han talat om miljö..... 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se