Yttrandefrihet vadå....

Demokrati förutsätter yttrandefrihet och är grundlagsskyddat idag..men så behöver det inte vara det imorgon.

Svensk journalistik eller press har sedan jag föddes gått mot en alltmer lika form. En del kallar det proffesion- alism och det är nog en riktig definition. Samtidigt har vare publikation inom sig blivit mer pluralistisk. En moderat tidning idag tar upp även vad en vänsterorganisation säger och tvärt om.
Det skulle vid en första anblick betyda att vi har en större yttrandefrihet idag än när jag föddes på 1950-talet men..
Den enskilde journalistens yrke har förändrats. Det finns idag inte så många aktiva undersökande och förklarande journalister kvar i kåren, varför...
Den tid en journalist idag ha att skriva en artikel är mycket begränsad. Nyhetsflödet är enormt i globaliseringen och Internets tidevarv. Journalisten är hänvisad till det nyhetsbyråerna släpper fram och gör själva bara en liten kommenterade värdering till den redan färdiga nyheten. Nyheter sätts inte längre i något sammanhang och lite tillspetsat journalisten är död

Då dyker det upp ett nytt fenomen där enskilda människor börjar beskriva verkligheten i form av webbsidor och nu framförallt som dagböcker eller blogg som det kommit att heta.

Nu har du hamnat på Björn Wadströms blogg. Hur kom du hit egentligen. Det finns en liten kort beskrivning på syftet med bloggen. Det här är nog ett läsvärt inlägg om yttrandefrihet.
Blogginfo skriver om den här bloggen. Här skriver Björn Wadström om yttrandefrihet. Texterna är intressanta och relaterar oftast till något dagsaktuellt i media. Björn skriver med stor inlevelse och vi finner en mängd länkar till relevanta källor.


Jag har försökt förstå mig på vad som sker när det gäller bloggskrivande. Det första jag slås av är den enorma floran. Det finns just nu två mycket dominerande tema och det är sex och mode.
Stureplan.se med bloggen "fuck you right back" har sådär 150.000 besök på en vecka. Tjuvlyssnat.se är en annan välbesökt webbsida som kallar sig blogg. Den handlar om ingenting.
Modebloggar däremot är ett intressant fenomen. Engla´s showroom har ca 125.000 besök på en vecka. Varför tycker jag att modebloggen är intressant..jo den tar egentligen upp feminismen ur det motsatta perspektivet. Feminismen lyfter fram att kvinnor är förtryckta. Bara för att någon är född till hon så får hon lägre lön och mindre makt i samhället. Det är en korrekt beskrivning av verkligheten vad jag förstår. De militanta kvinnorörelser vi har riktar in sig på dessa maktfrågor samt våld mot kvinnor och pornografin. Det är märkligt att ingen diskuterar varför flickor och kvinnor ägnar så mycket uppmärksamhet till sitt skal. Att vara någon är tyvärr ofta lika med vilka kläder som sitter på kroppen. Bakom kläderna är vi alla nakna och vad blir det då kvar av identiteten? Det här kommer jag att skriva något mer om under hösten....

Det finns ett intressant fenomen kring Internet och sex. Sexindustrin var mycket tidigt ute och kolonialiserade Internet. Bra teknik och snygg grafik. Men här finns också Luther med som marknadskraft. Det är trots den sexuella revolution som skett fortfarande något spännande och förbjudet. Det jag blir lite beklämd av är när unga flickor viker ut sitt eget personliga sexliv bara för att synas eller vara någon.

Musikindustrin och spelindustrin var också tidigt ute på Internet men har nog överraskats över hur ett virtuellt nätverk fungerar. Här finns förutom rena politiska faschisttendenser det största hotet mot en fungerande yttrandefrihet. Debatten göms bakom att det handlar om att konstnärerna skall få ersättning för sitt arbete. Verkligheten är att musikindustrin eller om du vill musikkapitalisterna..de som lever på andras arbete ser sig hotade. Så upp till kamp kära vänner mer musik på nätet.

Åter till pressen och ex-pressen och Afton-bladet. Dessa tidningar har för att sälja kommit att publicera sådant som fanns i veckopressen när jag växte upp. Jag tar fram ett antal rubriker ur dessa tidningar för att illustrera. Magnus Uggla kan vara högaktuell för "Let's dance". Vårmodet 2008 är skoälskarens våta dröm. Pamela Anderson har gift sig för tredje gången.

Det är rekordmånga bidrag till nästa års schlager: 3 434.  I kväll är det premiär för "Ranking the stars" i Kanal 5 - programmet där tio svenska kändiskvinnor rankar sig själva och varandra.
Malenas guide till ett bättre sexliv

Den här typen av artiklar är vad vi vill köpa och slöläser till. Mycket av svensk bloggande följer den trenden...skriv något skit så att det provocerar och ger läsare. Alex Schulman är ett namn som dök upp från ingenstans men som nu diskuteras villt.

Het bloggare gör en kungspudel  Alex Schulman, kallad Kung av elak, stängde sin blogg i måndags. Bloggaren Alex Schulman stänger ned sin blogg. "Bloggen har blivit ett monster och jag orkar inte ta hand om det längre",  Det var för ett år sedan som Alex Schulman började skriva om sig själv och sitt liv för internetsajten Stureplan.se, och för fem månader sedan flyttade hans dagbok till Aftonbladet.se.


Stureplan är något jag förknippar med centerpartiets nya look men stureplan handlar säkert om nonsens och yta som är viktigt för att vi skall fortsätta vara passiva konsumenter...

Det politiska budskapet finns i media när DN skriver S vill begränsa flyktingars borätt Birger Schlaug som jag tycker är en av de bättre skribenterna bland bloggar följer upp Så börjar då marchen till valrörelsen. Så för politisk debatt fungerar bloggen.

Religion och filosofi har också sin plats på nätet. Dagen har satsat stort för att komma med det kristna budskapet. Artiklar om kreationism i SVD för stort utrymme bland olika bloggar

Bloggar om bloggar blir givetvis nästa fenomen, dvs att tidningarna kommer att minska sin betydelse som nyhetsförmedlare och journalisterna som samhällsdebattörer. Det här får vara ett exempel på den typen av blogg
Vem läser din blogg? Vem skriver du för? är ett annat exempel.

Det är inte helt enklet att hitta i detta mediabrus och att lära sig förstå ord som portal, ping, rss osv...men visst är bloggen ett mycket intressant fenomen och jag kan inte låta bli att fundera över vad det egentligen betyder för yttrandefriheten och hur vår kommunkation ser ut om 10 år......

....är det bara yta då eller har journalisten, författaren och vetenskapsmannen hittat ut då så vi får mer av fördjupning och kunskapsspridande.....

Jag vill avsluta detta inlägg med en länk till ett jag skrivit tidigare frihet från media är ljuv musik


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se