Gröna sköna Miljöpartiet

Det är underbart att läsa tidningarna och Miljöpartiets debatt om EU-medlemskapet. Språkröret Maria Wetterstrand lämnar sin personliga åsikt. Carl Schlyter lämnar sin åsikt. Ulf Holm spelar förvånad och Peter Eriksson säger att frågan kan bli föremål för medlemsomröstning efter nästa partikongress.

Det kan vara svårt för politiker i hirarkiska partier att förstå sig på Miljöpartiet och en och annan väljare kan också klia sig i huvudet. Det som är utmärkande för miljöpartiet är just att det inte finns någon maktcentrering.
Det uppstår alltså mängder av olika tankar och viljor bland maskrosorna och det är just poängen.  En mycket hög grad av tanke, yttrandefrihet för varje medlem oavsett vilken roll de just då har inom miljöpartiet.

Det vi ser är givetvis de olika aspekterna på EU som finns. Motståndet mot en överstatlighet som minskar det lokala inflytandet. Motståndet mot en gemensam arme och utrikespolitik. Motståndet mot slutna gränser. Samtidigt finns drivkraften att hitta former för samarbete kring t.ex. miljöfrågan. Som grädde på moset finns alltid tanken inom miljöpartiet om vad är möjligt, hur skall partiet lyckas genomföra förändringar. Partiet är litet i förhållande till ett rött eller blått block. Även om de flesta miljöpartister nog tror på att partiet kan bli ett 10 - 15% parti nästa val så krävs det samarbete med någon annan.
Men den som tror att det finns någon motsättning mellan olika delar inom miljöpartiet tror jag dra mycket förhastade slutsatser. Det vi ser är en debatt där de olika perspektiven lyfts fram.

Jag tycker mig se att alliansregeringen inför valet valde strategin att enas om några få gemensamma punkter men löste aldrig sina motsättningar. Det finns ingen gemensam värdegrund i alliansen. De få punkterna är nu överstökade och resultatet visar sig i form av ständiga överkörningar. Det som genomförs framöver är inte förankrat i samtliga fyra allianspartier. Vilket parti som jag menar kör över de andra får du gissa. Det är ur demokratisk synpunkt ganska allvarligt eftersom det då blir en väldigt liten del av befolkningens val som får ett för stort utslag i besluten. Eftersom alliansen ofta hoppar över att förhandla och skapa samförstånd med oppositionen riskerar dessutom beslut att bli mycket kortvariga.

Miljöpartiet har sitt partiprogram att förverkliga och samtidigt behöver partiet hitta andra att förverkliga ideerna tillsammans med. Man skall ju aldrig säga aldrig. Men med stor sannolikhet sätter sig miljöpartiet aldrig mer i situationen att vara ett stöd till något parti utan kräver "beslutande platser".

Så vilka frågor behöver då diskuteras för att hitta möjliga samarbetsytor. EU-frågan är en sådan där det visserligen finns ett starkt motstånd bland medborgarna och inom miljöpartiet, men  frågan blir ändå ofta underornad annat när medborgaren står vid valurnan. Så (v) och (sd) är de partier som förutom (mp) driver utträdesfrågan. Det förstår alla att skälen dessa två partier har för utträde inte riktigt är de som (mp) har. Nu är det svårt att bedömma hur viktig frågan egentligen är men det lär nog kongressen få klia sig i huvudet om. Partistyrelsen har nog för avsikt att både lyfta trygghetssystemen och kravet på Eu-uträde till debatt. Kul dagar blir det i Östersund;)

Förutom de vanliga tydliga gröna frågorna om demokrati, jämställdhet, djur, natur, globalisering, kultur, sociala frågor, trafik, energig, miljö, finns ju även kärnkraften. Den lär nog inte dyka upp som kongressfråga, men osvuret är alltid bäst:). Det vi lär få höra mer av tror jag är frågor som är lite mer svårdebatterade. Lite av den debatten finns dold i medborgarlön. I djupet handlar frågan om att miljöpartiet har en syn på människa, djur och natur som något annat än produktionsredskap eller konsumtionsvara. Den avfärdas oftast i debatten av arbetlinjepartierna som flum. Men den frågan är i högsta grad miljöpartiets själ och den kommer att formuleras.....Bostadsfrågan får vi väl hoppas dyker upp också med tanke på den katastrofsituation som börjar infinna sig..... 

Jag måste passa på och säga en sak om fisket. EU lyckades ju inte enas i den minskning av fisket som krävs. Nu sätter det förhoppningsvis ändå igång en rörelse där människor avstår att konsumera arter de ser kan dö ut. En fråga som har funnits med i debatten är yrkesfiskarnas ekonomiska situation. Jag såg en artikel med en man från greenpeace tror jag som hade en bra ide. Har du läst om nedskräpningen av haven. Jag tror man räknade med 20.000 tom plastprodukter i våra närhav. Låt trålarna fånga plast en stund så använder vi fiskeflottans yrkeskunskap och yrkesflottan kanske "kan övervintra" till fisken fått de år den behöver för återhämntning.

Miljöpartiet är inte bara grönt det är skön också!  Avslutningsvis en liten blink om hur det kan vara med vår föda.
Det jag ofta funderar över är varför inte alla människor är med i ett politiskt parti. Det kostar ju bara som ett paket cigg:)

Andra bloggar intressant om: miljöpartiet, Maria Wetterstrand, språkrören, EU

Kommentarer
Postat av: Erik Åberg Sätra Brunn

Håller helt med. Är själv Miljöpartist och diskuterade med min sambo igår om att jag blivit tveksam till att Sverige ska gå ur EU. Har tidigare varit mot Sveriges medlemskap och istället sett möjligheten för Sverige att vara ett modelland i miljöarbete med utveckling av ny teknik som vi kan exportera. Men eftersom Klimatpåverkan har accelererat och blivit akut så gör det att det inflytande Sverige har som EU-land blivit mer betydelsefullt både inom och utanför EU. Den öppna dikussionen gynnar också den inre demokratin i partiet.

2008-02-27 @ 22:56:46
Postat av: emmaamina

Hur ställer dig till krig?

2008-02-28 @ 22:08:50
URL: http://eac.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se