Fritt om själ och ande

Samtalet, dialogen, funderingen om vårt med-vetande kommer ständigt upp. Det är ett viktigt samtal. Dels så kommer religionen upp till dialog. Jag är ju ateist och ser egentligen gudar och profeter som tomten. En symbol eller tradition vi behövt i mörka tider. Just nu pågår en diskussion huruvida foster har själ (1) . Ett konstnärligt sätt att beskriva frågan är som en kraft (2). Ett tredje sätt det vetenskapliga är kanske mest konstruktivt. Idag kan vi läsa om valens härkomst (3).....

Den här dialogen är lika långvarig som människans existens. Ett konstruktivt sätt att närma sig frågan är att du tänker tanken det finns ingen själ och det finns ingen ande. Då uppstår ett antal frågor där med-vetandet är en..
Ja du kan väl läsa lite ur pågående funderingar i vår dagspress... 

1. Lagercrantz menar att först när fostret kan dra de första andetagen luft själv - om än med teknisk hjälp - så har det fått en egen "själ" och fullt människovärde.
- Jag tycker alltså inte att det är att kränka människovärdet om man aborterar foster med grava missbildningar före denna tidpunkt, skriver han.

2. Det hon oftast talar om är hur kropp, själ och ande hänger ihop. Att det är i den helheten vi kan känna oss grundade, närvarande, här och nu. Fast det kommer ju inte av sig själv, medger Monica Remback
Ska hon sammanfatta sin tro ser den ut så här: Gud är allt. Inte en person, utan mer en kraft som man kan fylla sig med, en kraft hon kan känna flöda genom hela kroppen, från huvudet ner till fötterna.

3. Indohys var ett litet vattenlevande, primitivt hovdjur som levde för 50 miljoner år sedan. Nya rön antyder att arten kan vara valarnas anfader.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se