ADHD en samhällsdiagnos?

Jag hamnade på en sida som heter 2000-talets Vetenskap. Jag vet inte riktigt vad jag skall säga och tycka om det som skrivs där. Så här ser inledningen ut:

Du läser nu på 2000-Talets Vetenskaps hemsida - Sveriges mest spännande populärvetenskapliga tidskrift. Laddad med kontroversiell och nedtystad kunskap, aktualiteter och angelägen debatt om medicin och hälsa.

I varje nummer finns artiklar om de verkliga sambanden mellan miljö, livsstil, legala gifter och sjukdom. Fakta som Du inte hittar någon annanstans. Allt presenterat i vacker redaktionell miljö som väcker läslust och eftertanke.
Så med lite funderingar om kvaliten på det som skrivs på sidan ur vetenskapligt perspektiv så fanns det en artikel som är läsvärd. Se artikeln som en debatt eller fundera - artikel för det finns många intressanta aspekter i artikeln.

Artikeln heter Myten om ADHD & DAMP
Jag tar mig friheten och kopierar inledningen och du kan läsa hela genom att klicka på rubriken ovan.

"Janne Larsson har skickat oss en obekväm kunskapsöversikt om ADHD & DAMP - en motvikt till Socialstyrelsens skrift i området. Vi publicera den här på vår hemsida.


Det här häftet handlar inte om barn med påvisbara sjukdomar och skador. Den handlar om försöken att förvandla friska barn till patienter och att ge dem amfetamin, som "medicin". Kritik i området är förbjuden. Stora resurser satsas på att kväsa personer med avvikande mening. Neuropsykiatrin utnyttjar barn och föräldrar med svåra problem, och läkemedelsbolag investerar pengar i grupper som för fram det rätta reklambudskapet.

Förordet följer nedan som en intresseväckare, hela kunskapsöversikten finns nedan i två pdf-dokument.

 Förord

Det här häftet handlar om neuropsykiatri, läkemedelsbolag och ansvarslösa myndigheter. Det handlar om försöken att förvandla normala barn till patienter, i behov av amfetamin.

Man kan inte öppet skriva ut narkotika för att få barn att sitta still i klassrummen och lyda. Barnen måste bli patienter, det måste finnas en sjukdom. Det måste finnas en defekt i hjärnan som narkotikan ska korrigera. Lärare, föräldrar och politiker måste fås att tro att ett okoncentrerat, aktivt, impulsivt beteende är tecken på en bestämd störning i hjärnan. Härav all propaganda för "neuropsykiatriska funktionshinder"; härav påståendena om att 10 % av landets barn har hjärnstörningar. (Se kapitlet Finns ADHD och DAMP? )

Ledande svenska psykiatriker påstår, hur otroligt det än kan låta, att nästan 25 % av alla barn är psykiskt sjuka! 120 000 av de psykiskt sjuka barnen sägs ha ADHD eller DAMP."


Den här artikeln är intressant ur många perspektiv. Diagnosen ADHD ger inte rätt till samhällets stöd via LSS som t.ex. Autism och Asperger. Diagnosen passar också bra in på att individualisera rastlösa barn i en dålig skolmiljö. Slutligen sätter den fokus på samhällets metod att ge läkemedel till individer.

Vad är det som diskuteras i media just idag kring skolan. Pedofiler, kriminella lärare i den liberala pressen DN 1 2Hur hjärnan fungerar i AB. Kan det finnas något samband mellan skolpolitik (fp) och sjukförklarande av barn?

Jag vet att det finns många föräldrar som upplever en markant förändring till det positiva när barnet får narkotiska preparat. Jag vill inte helt utesluta att metoden i vissa fall kan vara verksam. Men jag är oerhört kritisk till hur utredning och diagnostisering av neurohandikapp sker idag. Alltför mycket inkompetent personal har eller tar sig rätten att sjukförklara barn!

Kort info om Asperger
Mer intressant av wadström Fler bloggar om autism asperger adhd damp neuropsykiatri psykiatri skola  folkpartiet

Kommentarer
Postat av: Alice tross

ADHD finns egentligen inte, men det är barn som har föräldrar med någon form av missbruk! Även maktmissbrukares barn har ADHD! Eller arbetsnarkomaners barn!
De här barnen behöver ta det lugnare bara - klarar inte stress/betygshets lika bra!

2008-03-10 @ 21:22:59
Postat av: Pernilla

Janne Larsson är det inte han som går Scientologernas ärenden. Som Vanna Beckman skriver om i "Strider i hjärnåldern".

2008-03-10 @ 22:32:51
Postat av: Pernilla

Här är några länkar om du vill läsa mer om Janne Larsson.

http://ragnevi.blogspot.com/2007_08_11_archive.html

http://www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php?articleId=7601

2008-03-10 @ 22:35:17
Postat av: Robin lundquist

Vilket jävla skitsnack. Kan hålla med om att diagnosutredningarna är otydliga men jag fick själv diagnosen svår DAMP vid 7 års ålder och jag är kritisk mot det här inlägget om myter osv. Alla mäniskor idag verkar vara helt säkra på att DAMP,ADHD och aspergerssyndrom inte existerar vilket jag blir sne över. Här har jag skrivit ner några symptom som kännetecknas av just DAMP.
Uppmärksamhetsproblematik
Motoriska problem
Coordinationsproblem
Hypo eller hyperaktivitet
Perceptionssvårigheter
Problem med mimik
Låg impulskontroll. Ni måste ju inse någon gång att det faktiskt finns barn,ungdomar även vuxna med mycket svåra problem som FAKTISKT beror på att vissa delar i hjärnan inte FUNGERAR som normalt. Jag skulle inte bli förvånad om läkare och psykologer nästa dag kommer fram till att utveklingsstörningar och förståndshandikapp inte heller existerar. Man kan se klart och tydligt att barn och ungdomar med just DAMP har stora problem och vartifrån kommer problemen? JO dom kommer från HJÄRNAN. Varför samhället nekar till dessa funktionshinders existens är pga att det svenska samhället vill vara så jävla perfekt och för att visa samhällets perfektionism så vill dom gömma undan de barn och ungdomar så att dom inte syns. H robin 16 år

2008-03-10 @ 23:37:26
URL: http://app.blogg.se/trackback/ping/1577497
Postat av: H.

Janne Larsson är Sveriges mest kände scientologiske propagandist när det gäller adhd. Gå in på Läkartidningens hemsida och sök på "Janne Larsson" så hittar du t ex Vanna Beckmans artiklar om hur denne "skribent" manipulerar med både sanningen och myndigheter för att kunna attackera sitt och scientologins främsta hatobjekt, neuropsykiatrin. Eller läs Kjell Häglunds kartläggningar i branschtidningen Journalisten, om hur t ex Aftonbladet gått på Janne Larssons pseudovetenskapliga faktaförvrängningar.
Och 2000-talets Vetenskap är en samlingssajt för humbug och kvacksalveri.

2008-03-11 @ 07:38:50
Postat av: Anonym

Jisses.....antingen är du scientolog eller ett levande skräckexempel på dålig källkritik.

2008-03-11 @ 08:07:48
URL: http://frkf.wordpress.com
Postat av: Kjell

Janne Larsson är en av Sveriges mest ökända scientologiska propagandister, vilket mycket riktigt Vanna Beckman kartlagt i både Läkartidningen och sin senaste bok, och vilket jag skrivit om i tidningen Journalisten och i Dagens Media. Och 2000-talets Vetenskap är ett enda pseudovetenskapligt virrvarr.
Läs gärna mer här (inklusive den ytterst avslöjande kommentardiskussionen, där inte minst scientologer förekommer):
http://www.journalisten.se/kronika/11171/fritt-fram-foer-scientologisk-gallimattias

2008-03-11 @ 10:05:31
Postat av: Björn Wadström

Det var många olika kommentarer. Som alla ser så valde jag en motpol till den stora diagnostilltron. ADHD är inte en diagnos som accepterad i världen. Jag har skrivit ett ytterligare inlägg med anledning av körkort. Ni som läser detta skall också komma ihåg att fel diagnos kan bli allvarligt. http://wadstrom.blogspot.com/

2008-03-11 @ 19:08:42
URL: http://wadstrom.blogspot.com/
Postat av: H.

Du har helt enkelt fel, i det att du inte talar klarspråk om acceptansen du tar upp ? som om adhd-kritiker verkligen skulle ha med adhd att göra, på samma sätt som adhd-forskare har det. I själva verket agerar kritikerna långt utanför det psykiatriska fältet, i regel långt till vänster om det... Diagnosen ADHD är neurovetenskapligt accepterad. De som inte "accepterar" den är scientologer, ideologiska/marxistiska sociologer, antroposofer, waldorfpedagoger etc som har andra, ur sin synpunkt starka, men högst icke-vetenskapliga skäl att kritisera diagnosen.

Däremot har du en poäng i din senare bloggtext i frågan. Faktum är att det i Sverige ställs adhd-diagnoser av människor som inte är ämneskompententa. Men än värre är det faktum att så många icke-ämneskompetenta sedan fortsätter att göra det pedagogiska arbetet med de diagnosticerade (läs: BUP!).

2008-03-11 @ 22:57:22
Postat av: Kurre

Hej Björn.
Jag är intresserad av VART du har fått det ifrån, att inte ADHD/ADD är accepterad som diagnos i världen? Det låter bra det här. Jag söker ett sanningens svar på den frågan sedan länge.

JAG vill OCKSÅ uppmana de här besökarna som läser det här inlägget att gå in på länken och läsa den där nättidningen de med. Du hade råkat hamna på den och hittat den här artikeln där nu, sade du? Men den är ju inte NY?? Ja jag är inte den som är petig, du kanske inte menade nu.

Jo, jag hittade bland annat jätteintressanta artiklar från 1996 på den där okritiskt granskande tidskriften, vilka ligger uppe på bästa arkivplats, där man bara som ETT exempel mycket okritiskt och vetenskapligt ifrågasätter HIV/AIDS diagnoser, och påstår att man enklast botar sånt om sådan finnes med örter etc.

2008-03-11 @ 23:15:10
Postat av: majsan67

håhåjaja... i love this ;)
det kan bara skrivas av människor med egna svårigheter, som inte vill se dom i vitögat, förkastar dom istället...
sorgligt nog försvinner dom inte hur mycke man än skulle vilja..
själv skulle jag inte vilja leva utan min ADHD..

jag älskar min kreativa och uppfinningsrika hjärna... ;)

2008-03-20 @ 20:08:29
URL: http://majsan67.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se