Fritt om populismen eller (m)&(fp)

- Ju fler runtom oss som använder euron, desto tydligare syns det att vi inte gör det, sa statsminister Fredrik Reinfeldt i förra veckan.

Samtidigt gjorde han klart att en ny folkomröstning i Sverige är aktuell först när det finns tydliga tecken på att opinionen svängt.

På Dagens Nyheters debattsida skriver Filippa Reinfeldt att det finns anledning för moderaterna att vara självkritiska när det gäller sjukvårdspolitiken.

Det är nog så att en ide kan vara bra hos någon reklambyrå eller i någon liten partigrupp. Den kan t.o.m. se helt strålande ut. Hur många är det inte som löst världsproblemen över en flaska vin. Det är så enkelt när man isolerar frågan till en variabel. Moderater har egentligen bara en fråga och det är att allt skall vara privatägt. Folkpartiet som är stödpartiet har bara en fråga och det är att staten inte skall bestämma. Så de två partierna förenas under samma flagg  i kampen mot det gemensamma.

Att driva en sådan politik är omöjligt eftersom det saknas väljarstöd för att gynna ett fåtal. Hur gör man då för att lyckas med konststycket. Pr-konsulter och tankesmedjor och reklambolag tar reda på vad människor tycker i enskilda frågor. Där det "normala" är där lägger sig (m)+(fp) i sin argumentation. Det gäller att omformulera och omformulera..så att människor tror att partiet och de har samma intresse.

Det kallas populism när ett parti egentligen saknar en egen politik för samhället. Sanningen är nog att den värdegrund eller idetradition som (m) + (fp) står på är död. Förkolnad kanske vore ett bättre ord.

Resultatet av ett parti som saknar egen politik är att det söker sig till mitten (det normala) och på så sätt blir politiken konservativ eller samhällsbevarande. Det är nog bra i ett stillastående samhälle, men katastrofalt i globaliserings och förändringstider.

Medelklassväljaren vad det nu är för något egentligen blir intressant och andra grupper lämnas utanför politiken. Kraften i dessa processer är så stark att partier som socialdemokraterna tvingas till motsvarande manöver för att vinna väljare i mitten.

Jag skall ta några frågor som moderaterna och folkpartiet står helt handlingsförlamade inför. Miljöpolitiken och klimatförändringarna är det tydligaste exemplet där det krävs impopular politik. Globaliseringen är en accelererande process där det ekonomiska centret flyttats till Kina & Indien och snart Afrika. Här är Moderater  och folkpartister fastlåsta i en konservativ europabevarande politik. Den protektionism som eufederationen innebär handlar inte så mycket om att medborgarna skulle sätta sig emot en annan politik utan här handlar det bara om konflikten att bevara kapitalet. Nu diskuteras äldrevården och insikten om att privatisering inte är lösningen börjar bli synlig för m och fp. Bostadspolitiken är ytterligare ett område som totalhavererat och där det snart krävs snabba åtgärder till stöd för byggande av hyresrätter och bevarande av allmännyttan.

För att förstå mitt resonemang om populism så är det bara att använda bilden nedan..den beskriver hur allt kan fördelas rent matematiekt efter en s.k. normalfördelningskurva. Tankesmedjor & Pr-byråer letar alltså reda på de mörkblå värdena...svårare än så är det inte att förstå Reinfeldt och hans utspel.

Normalfördelningen


Kommentarer
Postat av: Fixpix

Hej! Snygg blogg.

Kolla gärna in min nya affärsidè och hör av dig om du är intresserad!

/Fixpix

2007-12-02 @ 15:03:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se