Miljöpartiet gillar alliansens flört

Cute Dogs Sleeping.jpg

Expressen Svend Dahl skriver; Alliansen borde flirta med mp


"Allians för Sverige söker förnyat förtroende 2010, men vi vill samtidigt bjuda in miljöpartiet till att diskutera ett framtida samarbete."



Nej, det är inte ett
uttalande från moderaternas partisekreterare Per Schlingmann eller någon av hans allianskollegor. Men det borde vara det.


Jag tänkte det skulle vara intressant för dig att läsa om Nyköping. I Nyköping flörtar inte alliansen med miljöpartiet. alliansen har förlovat sig och bildat Nyköpingsalliansen.

Hur kan nu de borgerliga samarbeta med "ett flummigt vänsterparti som miljöpartiet?"  Självklart ville alliansen komma åt makten, det behöver inte vara svårare än så...eller hur....


Hur kunde då miljöpartiet välja att ingå tillsammans med denna borgerliga sammanslutning. Den frågan har både några medlemmar och vänsterpartiet och socialdemokraterna försökt att förstå.  För att förstå vad miljöpartiet såg hos alliansen så var det givetvis en möjlighet att förändra Nyköpings politik mot en mer demokratisk och Grönare kommun. Jag skulle nog vilja påstå att miljöpartiet lyckas ganska väl även om resultaten av olika beslut inte slagit igenom än. Medborgarförslag och klimatplaner får t.ex. inte effekt omedelbart.    

Det viktiga för miljöpartiet är inte att dansa samba, hoppa omkring på torget och dansa regndans utan att genomdriva varaktiga långsiktiga förändringar. Det var heller inte någon kärlek vid första ögonkastet. Inte sa det klick som för Kungen heller men efter mycket diskuterande så valde bonden fru......att påbörja en relation är enkelt, att vårda den och få den att växa är lite knepigare...ibland blir realtioner livslånga och ibland kortvariga...I Nyköping fungerar relationen mellan alliansen och miljöpartiet. Klart det gnisslar ibland, konstigt vore det väl annars med 5 olika partiprogram som skall vägas samman i beslut.....Ibland tar det tvärstopp...för att fortsätta i en mer konstruktiv dialog igen...det är väl som de flesta familjer har det hemma vid köksbordet...


Varför valde miljöpartiet inte det socialistiska blocket i Nyköping. Svaret är ganska enkelt. Socialdemokratin i Nyköping hade utvecklats som i övriga Sverige. En enväldig ledare, obefintliga demokratiska processer och ett maktfullkomligt socialdemokratiskt parti. Ett socialdemokratiskt  parti som endast ville ha stödröster för sin egen politik utan att samregera med miljöpartiet. Vem vill leva i ett patrialkaliskt förhållande utan dialog.....

Miljöpartiet bildades för att de andra partierna inte tog framtiden på allvar. De gröna visionerna kunde inte hitta en plats i de gamla ideologierna, därför bildades Miljöpartiet 1981.
Mycket har hänt sedan partiet såg politikens ljus. Partiet har kommit in i riksdagen och på allvar fått upp framtidsfrågorna på den politiska dagordningen. Miljöpartiet har haft ett samarbete om Sveriges budget samtidigt som miljöpartiet håller den visionära politiken levande mellan alla skattetabeller.

I miljöpartiet finns det människor från alla möjliga håll och med olika bakgrunder och erfarenheter. Den mångfald miljöpartiet förespråkar speglas också internt.  Miljöpartiets partiprogram kan du läsa här.

Vilken samarbetspartner väljer Miljöpartiet 2010. Den som är villig att genomföra Grön politik blir partiets partner. Kanske är det Mona som är den mest attraktiva partnern 2010 kanske är det Fredrik.. vem vet.
Skulle socialdemokraterna komma fram till att "utträde ur Eu är socialdemokraternas politik" så blir det ett betydligt enklare val, åtminstånde för mig. Inte vet jag heller om det är ett önsketänkande men nog tycker jag att socialdemokratin sakta men säkert börjar förändras mot ett öppnare demokratiskt parti igen...


Vilken position Miljön får i Sverige är helt beroende av vilket mandat väljarna ger Miljöpartiet i valet 2010. Att miljöpartiet fortsätter att växa råder det inget tvivel om. 
Hur den politiska kartan i Sverige ser ut 2010 vet ingen. Alliansregeringen kommer givetvis att strö godis över medborgarna inför valet så den situation som råder just nu blir något förändrad. Min lite kvalificerade gissning och även det optimala för Sverige är att miljöpartiet får ett väljarmandat där miljöpolitiken slår igenom oavsett vilket block som får majoritet. Något stödparti blir aldrig miljöpartiet igen. Det krävs av samarbetspartnern att politiken är rödgrön eller blågrön. Det är klart att det kan förhandlas lite kors och tvärs över blockgränserna för att få majoritet. Jag tror att alla egentligen vill ha med miljöpartiet i en framtida regering men det finns en hel del fördomar som våra traditionella politiker och partier behöver arbeta med.


Mycket förenklat kan jag säga att det går inte att placera in miljöpartiet på den vanliga vänster - högerskalan. Visst är det sant att mycket av miljörörelsen uppstod som kritik av den traditionella politiken. Det är också sant att det största väljarstödet för partiet har tidigare funnits bland f.d. socialistiska väljare.

Vänster-högerskalan sysslar egentligen bara med frågan vem som skall äga och hur resultatet skall fördelas.

Miljöpartiet tar en annan utgångspunkt, vår gemensamma miljö, våra livsförutsättningar och Planeten om vi nu skall vara riktigt storslagna.

Det här betyder i ekonomiska termer att miljöpartiet i vissa frågor är angelägna om att staten och det offentliga systemet äger och har makten och i vissa frågor är mycket lokalt och privat förankrade. Politiken skall också bygga på att allt räknas och att alla är delaktiga.

Politiken kan inte ha särintressen som drivkraft. Planetens alla människor, alla djur och vår natur måste inrymmas i politiken. Det är ett lite annorlunda solidaritetsbegrepp än vänstern använder.

Synen på demokrati inom miljöpartiet är annorlunda. Det finns ingen given ledare som talar för alla. Ansvaret växlar och de förtroendevalda växlar. Språkrören är två, för att bl.a. lösa könsfrågan. Det är oerhört många perspektiv som måste vägas samman för att hitta de optimala politiska lösningarna för människans framtid.


Miljöpartiet är alltid öppet för samtal och samarbete med alla partier och organisationer. Möjligen blir det omöjligt att hitta något gemensamt med rent främlingsfientliga och nationalistiska partier. Det finns i hela den gröna rörelsen en djup samhörighet i respekten för det annorlunda och en tillit till allt levande. Vetenskapen för mänskligheten framåt och politikens roll är att försöka omsätta vår kunskap till mänsklighetens bästa.
Politikens roll i samhället som jag ser det är just att alla människors värderingar och tankar vägs samman i beslut och handling.
Jag har skrivit om just värderingar bland jordens folk tidigare. Det inlägget borde du läsa och fundera över.


Jag är helt övertygad om att sveriges befolkning kommer att ge miljöpartiet ett ökat förtroende i nästa val. Även om många kan ha svårt att helt känna tillit till eller dela miljöpartiets hela partiprogram. Men det finns nog inget val, miljöpolitiken måste in i samhällets alla beslut. Något som ofta glöms bort är att det är inte miljöpartiet som organisation som är viktig, det är de politiska förslagen som är viktiga.

Nu pågår rekrytering och utbildning av nya framtida förtroendevalda. Den generation politiker som nu kommer har givetvis grundläggande kunskap i "hur man dansar samba" men framförallt slås jag av hur mycket kunskap det finns som måste in i de beslutande församlingarna i Sverige.


Så rösta på miljöpartiet så får du ett Grönare Sverige..blir det sedan lite rött eller blått i kanten saknar betydelse.

Men miljöpartiet gillar inte bara samba utan framförallt flört och dialog som leder till kloka beslut.

Det skall bli spännande 2008 när Jordens Gröna samlas för första gången..
Men just nu är det väl jul, som gäller och jag glädjer mig åt att miljöpartiet får 6,3 (5,5) i senaste undersökningen.

Ha en Grön Jul och Gott Nytt varmare 2008.

Bloggaren Björn Wadström ;-)


Intressant att läsa om vad andra skriver om miljöpartiet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se