En fri kyrka?

Det är obegripligt att statsministern visar en så uppenbar brist på historisk känsla och förståelse för vad Svenska kyrkan har gjort och står för i vårt land när han säger att han är redo att klippa alla politiska band med den. Så skriver dagen

I den här frågan handlar det nog inte om brist på historisk känsla utan kunskap om historien. Dagen kunde t.ex. lyfta fram hur katolska kyrkan agerade under militärjuntan i Argentina. Vad hade då kyrkan för krafter..

En katolsk präst har dömts till livstids fängelse för mord, kidnappning och tortyr under militärdiktaturen i Argentina. Detta är historiskt. Rättvisa har skipats 30 år efteråt, och kyrkan var delaktig, säger Tati Almeida, en "Mödrarna på Plaza de Mayo" som kämpar för sina försvunna barn.
Den 69-årige von Wernich, i prästkrage och skottsäker väst, tog emot domen med knäppta händer och uttryckslöst ansikte. Dessförinnan hade han anklagat tortyroffren för att vara besatta av djävulen och vittna falskt.

Nu skall inte jag lasta tro och kyrka för alla historiska händelser. men i Sverige har vi skilt kyrka och stat och det är demokratiskt riktigt. Framförallt borde detta vara bra för Kyrkan som äntligen kan bli fri..eller...
En församling är egentligen som vilken förening som helst. Självklart skall vi inte ha tvångsanslutning till några föreningar och lika självklart är det föreningens medlemmar som skall utse sina styrelser.

Det finns en betydligt viktigare fråga att diskutera och det är hur kyrkan har fått sin jordiska egendom. Det är nog lite tidigt att ta upp det samtalet..men nog finns det ett och annat och diskutera även där.......

En fråga som jag har och hoppas någon kristen läsare kan svara på....Är inte guds kärleksbudskap starkare än att kyrkan och dess företrädare kan motstå en militärdiktatur som i Argentina....hur var det i Nazityskland..hur agerade kyrkans då. Det är inget påstående utan en fråga?

Kommentarer
Postat av: Mattias Henriksson

Kyrkan i Nazityskland var, precis som kyrkan i militärdikaturens Argentina eller kommunismens Ryssland, delad. Det fanns regimtrogna inom kyrkan som utnyttjade kyrkans nätverk. Det fanns också regimkritiska som arbetade mot den världsliga makten och inte sällan fick betala priset med sitt eget liv. Samma sak händer i Kina idag, det finns en officiell kyrka och en underjordisk.

2007-10-10 @ 22:50:57
Postat av: Ted

Jag har ingen större historisk kunskap om hur kyrkan eller dess företrädare agerat under t.ex nazismen. Det enda jag kan säga är att jesus inte kan förknippas med enstaka "företrädare" o hur de är. Jag är medveten om att det finns ruttna "ägg" även i kristendomen. Snälla fäll ingen dom över kristendomen som helhet. Studera gärna bibeln, du kommer nog bli överraskad, tillsammans med nån kunnig och korrekt person. Hoppas du tror mej. Mvh

2007-10-10 @ 22:57:01
Postat av: Theodor

Som nysvensk har jag heller inte så mycket kunskap om Sveriges kyrkohistorik, men som kristen anser jag inte att staten ska ett finger med i kyrkan alls. Således tycker jag att det är bra att delningen mellan stat och kyrka blev av. Men den behöver avpolitiseras mycket mycket mer.
Visst är det vackert med gamla vackra kyrkor MEN det är inte de som utgör kyrkan! Makten korrumperar, något som historien utvisar klart och tydligt. Jesus undervisning när det gäller maktutövning är i det närmaste diametralt det motsatta som man möter i de stora nationella och globala kyrkorna. Kristna ska inte pressa andra till att bli annorlunda. De ska själva vara annorlunda bland icke-troende!

2007-10-11 @ 12:56:49
URL: http://nysvensk.blogg.se/
Postat av: Theodor

Det blir inte spännande här på kommentarerna när du först vill gokänna alla kommentarer du får in. Våga lite mer!

2007-10-11 @ 13:14:56
Postat av: Jaken

Det är inte Dagen som skriver texten du länkar till, utan det är en debattartikel författad av Bengt Olof Dike, fd moderat kyrkomötesledamöt. Om du vill läsa tidningen Dagens inställning i frågan kan du i stället kolla den här ledarkrönikan av chefredaktör Elisabeth Sandlund: http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=143181

2007-10-11 @ 14:45:04
Postat av: peter ludvigsen

Ja vad det inte det som var menningen med reformationen? Att slänga av sig påvedömets makt som det så fint heter i augustana men men svenska kyrkan kastade sig rakt i armarna på gustav vasa istället. Tror inte att svenska kyrkan kan klara sig utan politiker därför att de är så rädda att stå själva. Kanske man kan fråga Gud nästa gång en teologisk fråga dyker upp på dagordningen?
Majoriteten behöver inte alltid ha rätt....

2007-10-11 @ 22:42:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se