Fri från kreationism och religion

Kreationism är ett begrepp som behöver diskuteras.

Wikipedia har en bra start i att förstå bereppet kreationism
Kreationism
är en samling av religiösa eller metafysiska åskådningar som inte godtar den rådande vetenskapliga beskrivningen av livets utveckling, och istället förespråkar former av övernaturlig design[1], oftast utförd av någon gudomlig skapare. Vissa kreationistiska inriktningar godtar inte heller den vetenskapliga förklaringen till universums och jordens uppkomst. Kreationism var ursprungligen föreställningen att världen och/eller livet är skapat av en eller flera gudom(ar). Med kreationism förstås idag sällan denna filosofiska eller religiösa föreställning, som inte ersätter vetenskapliga utsagor inom fysik eller biologi. Idag betyder kreationism snarare religiös bokstavstro gällande skapelsen, i detta fall ställd som motsats till vetenskapen.

Vetenskaplig kreationism (eng. creation science) eller skapelselära är ett försök att göra en vetenskaplig teori utifrån kristendomens (eller andra religioners) skapelseberättelse.

Jag har en tredje utgångspunkt. Jag menar att vetenskapen inte historiskt gjort sig fri från tron på en skapare. Humanismen är lätt att se att den i olika teorier vilar på trosuppfattningar som ofta är kristen religion. Naturvetenskapen som både i form och språk strävar efter den objektiva formen är inte lika lätt att härleda till religion eller trosuppfattning. Strävan efter att finna naturlagar behöver inte vara kopplat till en statisk skapelse men kan vara det. Nu är inte jag naturvetare så frågan behöver analyseras av naturvetenskapen själv.

Vad är det jag säger. Jo det finns ingen skapare. Det finns ingen Gud. Samtidigt ifrågasätter jag vetenskapen. För mig är det just vetenskap att ifrågasätta de tidigare svar vi fått. Men vi måste alltså skaffa oss kunskap om de rådande teorierna inom vetenskapen. Vetenskapen är alltså så nära verklighetsbeskrivningen vi idag kan komma, men den beskriver inte verkligheten. Det finns en viktig skillnad mellan att vi är överens om att det finns 1 Verklighet och att vi var och en lever i vår egen upplevda Verklighet.

Jag hävdar mycket bestämt att alla observationer, begrepp och tankar vi har är beroende av vårt eget med-vetande.
jag hävdar lika bestämt att vi idag inte har någon teori om med-vetande som det verkligen är.

Eftersom alla människor och våra hjärnor är annorlunda eller olika så är det näst intill omöjligt att kommunicera och att få en gemensam verklighetsuppfattning. Det vi har att tillgå är enkla språk som matematik och kemiska väldefinierade begrepp som grund. Men människans språk är inte bara väldefinierade begrepp. Det är här humansimen har något att tillföra. Ett enkelt exempel. Hur vet du att någon är glad?

Naurvetenskapen och humanismen har ännu inte lyckats förklara vårt med-vetande. Vi har ett gigantiskt problem och det är att ta oss förbi dualismen. Om vi nu är överens om att det finns 1 Verklighet så tål det att fundera på varför Verkligheten alltid beskrivs i dualistiska termer..+ - god ond rätt fel sant falskt subjektiv objektiv..........

Vi har ingen själ så vad är det då som gör att du och jag uppfattar oss själva. Innan vi har en vetenskapligt grundad teori är vi dömda till att befinna oss i i trons värld. Naturvetenskapen och Humanismen beskriver den enda Verkighet som existerar....så länge naturvetenskapen utesluter människans eget med-vetande i sitt begreppsbyggande kommer tron och religionen att härska.

Om vi lyfter upp frågan på ett politiskt plan så är det inte svårt att förstå hur olika folk i sin egen tro kan ta sig rätten att förtrycka andra folk. Jag skriver ofta om USA´s våld mot resten av Världen i min blogg. Det har inget med de amerikanska medborgarna att göra utan den förhärskande kristna fundamentalismen som är utmärkande för USA. Utvecklingen har varit mycket skrämmande i USA ett antal år...jag skall inte spekulera i hur det skett..men helt klart är att i USA har det länge pågått ett internt krig mellan vetenskap och religion där religionen hittils gått segrande ur striden. Det är fördande för vår planet om vi flyttar utbildningen av våra barn tillbaka till mental stenålder.Det finns mycket att ifrågasätta hos Darwin, Einstein, Freud m.fl. Min kritik inriktar sig på att de inte lyckats göra sig helt fria från religionen.....men kom inte dragande med en Bibel som förklaring...då kan vi lika gärna välja våra gamla Gudar Tor och Oden....

Men vill vi att våra barn skall växa upp i sagans förljugna värld eller ges en möjlighet att uppleva Verkligheten exakt så skrämmande och vacker som den är...tänk vad som händer när alla människor förstår den mycket enkla meningen. Jag är fri. Då kan vi på riktigt börja diskutera vad frihet är.

Inte gjorde den här texten någon klokare.....  men avslutar med text & melodi
Det finns en mycket vacker melodi jag ofta lyfter fram lyssna ordentligt på texten.....


Kommentarer
Postat av: Staffan Bengtsson

Om du är intresserad är du välkommen att skaffa dig utbildning inom dessa ämnen och hjälpa till med att driva forskningen vidare. Människors nyfikenhet och kritiska tänkande är faktiskt största källan till att vi utvecklas.

2007-10-05 @ 06:47:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se