Fritt om Arrhenius-Miljöpartier-Gore

Nu blir jag trött på allt trams i bloggar och nyheter om huruvida Al Gore har rätt ellet fel.

För 100 år sedan lärde oss Svante Arrhenius det som nu sker i form av växthuseffekt.
I 25 år har Miljörörelsen dansat samba och hojtat för att väcka uppmärksamhet på det som sker med vår Planet.
Al Gore får inte något vetenskapligt pris..han får priset för att han fått dig och världens ledare att fatta det Svante sa för 100 år sedan.


Från Wikipedia


Svante Arrhenius
, född 19 februari 1859, död 2 oktober 1927, var en svensk fysiker och kemist. Han var professor i fysik vid Stockholms högskola 1895-1905 och den förste svenska nobelpristagaren i kemi 1903. Han brukar tillsammans med Ostwald och van't Hoff räknas som den fysikaliska kemins grundare.

Arrhenius disputerade den 26 maj 1884 vid Uppsala universitet, där han bland annat framlade grundtankarna om den elektrolytiska dissasociationsteorin, vilken ersatte Faradays felaktiga beskrivning på reaktionen mellan två materiefaser. Till en början bedömdes avhandlingen som undermålig och inte av den kvalitet som var nödvändig för att bli docent. Sedermera, med Ostwalds hjälp uppdagades Arrhenius skarpsinnighet och originalitet, och han utnämndes till docent i fysikalisk kemi i Uppsala. Senare fortsatte han sitt arbete och utnämndes till professor vid Stockholms högskola.

Det var Arrhenius som först upptäckte växthuseffekten år 1896, det vill sägs kolsyrans förmåga att stänga inne värmestrålning. På detta sätt förklarade han sin teori om växlingen mellan istider och varma perioder beroende på växlingar i atmosfärens kolsyrahalt.

Arrhenius var även populärvetenskaplig författare och skrev Världarnas utveckling (1906), Människan inför världsgåtan (1907), Smittkoppar och deras bekämpande (1913), Stjärnornas öden (1915) samt Kemien och det moderna livet (1919).


Kommentarer
Postat av: Klas

Problemet är väl att käre Albert har överdrivit det hela en aning... http://www.nyteknik.se/art/52868

2007-10-17 @ 10:50:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se