Fritt om Vetlandametoden®

Jag har skrivit om Louise och Vetlanda inte för att det enligt mig är så unikt. Det unika är att Janne tagit upp frågan i strålkastarskenet så att vi alla ser.Nästa Föregående

Vad är då det jag kallar Vetlandametoden®.

Metoden har sin grund i kommunernas svårigheter att få ihop ekonomin. Alla andra skäl ni läser och hör om är bara bortförklaringar för att dölja det verkliga skälet.

Eftersom socialnämnderna fått ansvar och befogenhet delegerat till sig men inte de ekonomiska resurserna så kan alla med lite bondförstånd förstå att ekvationen inte går ihop.

Socialnämndenens ansvar delegeras till stor del vidare till en socialchef som i sin tur delegerar vidare ansvaret ner i organisationen till en socialarbetare....

Men, och här har ni Vetlandametoden. Socialarbetaren är ofta fråntagen möjligheten att själv besluta om en utredning skall öppnas eller ej. Socialarbetaren är heller inte alltid fri att använda sin yrkeskunskap i utredningsarbetet.

Olika organisationer löser den här frågan lite olika men förenklat så sker en förhandsbedömning av någon annan än socialarbetaren. Det är alltså en överprövning av socialarbetarens arbetsuppgift. Här väger kommunekonomiska mål tyngre än socialarbetarens yrkeskunskap och lagstiftningen.
(Det har också börjat dyka upp främst amerikanska modeller som man kan sammanfatta under manualbaserad handläggning. Dessa kommer jag att belysa i särskilda inlägg framöver.)

En ansökan eller anmälan kan alltså försvinna utan att utredning inleds. Inleds ingen utredning blir det inget beslut fattat. Finns det inget beslut så finns inget att överklaga. Det kostar heller ingenting eftersom ingen insats beslutas.

Hur detta försvinnande av ansökningar och anmälningar går till borde kontrollmyndigheter som Länstyrelse, Socialstyrelse eller Kommunens egen revison observera kan man tycka. Men i de granskningar som sker granskas delegatinsordningar, journaler och beslut. Det som inte registrerats eller behandlas kan inte kontrolleras. Det här skall inte vara Jannes arbetsuppgift att kontrollera elle hur? Men tack igen Janne för att du fyller tomrummet....

Det som skulle krävas för att bryta Vetlandametoden® är alltså en mycket hårdare kontroll och uppföljning från Staten på inkomna ansökningar och anmälningar. Som alla också förstår är viljan inte så hög från politiker och förvaltningar att göra detta eftersom finansieringen inte finns.

Det som skedde Louise i Vetlanda är vardag i Sverige. Inte den allvarliga konsekvensen i just det ärendet utan att ansökningar och anmälningar inte behandlas enligt den lagstiftning vi har.

Vad skall egentligen ske när det kommer en ofullständig ansökan eller en lite otydlig anmälan. Det kommer jag att skriva mer om i kategorin politik är lagstiftning.

Jag har skrivit det tidigare och skriver det igen. Är du medborgare och inte blir hörd skriv din berättelse till mig via mail [email protected] så kommer jag att låta din röst bli hörd genom att publisera din berättelse.
Observera att du inte får uttala dig kränkande eller göra personangrepp utan håll berättelsen saklig så att det hamnar inom ramen för yttrandefriheten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se