Advokatens frihet

Striden mellan grannarna började för ett år sedan. Advokaten skrev ett brev till henne där han berättade om sin besvär av hennes rökning och krävde att hon skulle sluta röka i trädgården. Annars skulle han kräva skadestånd på 15.000 kronor. Advokatens väg från ytterdörren löper längs gränsen till kvinnans trädgård och han passerar hennes "rökbord" på cirka sex meters avstånd.
- Han säger att han måste ha ansiktsmask på sig när han går till bilen. Men han har alltid ansiktsmasken på sig, vare sig jag röker eller inte. Jag upplever det som rena trakasserierna.
Dagens Nyheter har inte lyckats nå advokaten för en kommentar.
Kravet på rökförbud hamnade först hos tingsrätten i Malmö som sände det vidare till Miljödomstolen i Växjö. Väl där krävde advokaten att domstolen skulle införa ett interimistiskt rökförbud i avvaktan på dom. Först sade domstolen nej till detta. Advokaten överklagade och fick nu domstolen med sig.

Att använda miljödomstolen som advokaten gör är som jag ser det att missbruka sin makt och kunskap om lagstiftningen. Men jag hoppas kvinnan överklagar till miljööverdomstolen. Jag hoppas någon undersökande journalist kan undersöka relationen mellan advokaten och dommaren. Det här är ju helt sjukt och måste strida mot syftet med tingsrättens miljödomstol. Någon klok jurist borde det finnas i det här landet som kan hjälpa kvinnan. Ursäkta orden men det här är för djävligt.

Miljööverdomstolen
Miljööverdomstolen har till uppgift att pröva överklagade mål från landets fem miljödomstolar. Det är mål som har prövats enligt miljöbalken och som rör verksamheter och åtgärder som kan påverka miljön eller människors hälsa på olika sätt. Domstolarna prövar i stor utsträckning om vissa typer av verksamheter kan accepteras från miljösynpunkt. Inom ramen för den prövningen kan domstolen förbjuda en verksamhet eller ställa krav på olika typer av skyddsåtgärder. Även krav på skadestånd kan prövas av domstolarna. All prövning sker mot bakgrund av det övergripande syftet med miljöbalken, nämligen att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. Miljööverdomstolen avgör cirka 500 miljömål per år. Utöver mål som kommer från miljödomstolarna har Miljööver-
domstolen till uppgift att pröva mål som kommer från Statens va-nämnd. Det är tvister som gäller förhållandet mellan huvudmannen för en vatten- och avloppsanläggning, ofta en kommun, och enskilda brukare av sådana anläggningar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se