Nejdå - on all sides - fortsätter

Kanske någon observerat att jag inte skriver något här just nu. Nej jag lägger inte ner -on all sides- men jag håller på och sorterar upp lite material mellan mina bloggar.

Så vill du läsa vad Björn Wadström skriver just nu så är det bara att gå till  Björn Wadström -ettan-.

Jag återkommer här med trummor och trumpeter när det är dax ;)

Välkomna till verkligheten Magnus Andersson(cuf)

Jag skrev nyss ett inlägg på - ettan- om liberala centerpartiet. Magnus Andersson vill att centerpartiet skall börja diskutera miljöfrågor. Han vill ha riktiga mätbara siffror. kossornas idisslande som ref. till i Aftonbladet nedan kanske kan vara märbart för Magnus?  Schlaug skriver också om att räkna rätt saker.

Kanske lättare för Magnus att förstå varför Maud söker nya blå mjölkkor. Så här Magnus tugga i dig och återkom när du diskuterat frågan färdigt i bonderörelsen.

Här idisslar en sann miljöbov.

Som en del av köttindustrin släpper kossan ut mer växthusgaser än transportsektorn.

- Jag skulle vilja att politikerna uppmärksammade köttätandet som det stora miljöproblem det är, säger forskaren Annika Carlsson-Kanyama till aftonbladet.se.

Moderaterna verkar lite ur balans just nu.
I en oväntad seger för oppositionen röstade riksdagen på onsdagen för en utredning av maktkoncentrationen på mediemarknaden. - Jag trodde först att vi hade fel på apparaturen. Men vi hade fyra moderater som borde ha tryckt men som inte tryckte. De satt i andra tankar helt enkelt, säger Bertil Kjellberg, moderaternas kvittningsman, till TT.
Välkomna till verkligheten skulle jag vilja säga. Jag sa det visst i ett tidigare inlägg också:)

Frågan är bara om det vi ser inte är tankspriddhet utan faktiska intressemotsättningar inom alliansen. Bildt springer omkring i Europa och företräder Sverige. Ibland undrar jag om han ens har med sig sitt eget parti.....

Men det skall bli intressant hur (cuf) ser på jordbruket och vad regeringen tänker göra åt bidragsnäringen.


miljöpartiet
Intressant och mer av wadström


Grundlagsändring? - Yes!

Joakim Larsson (mp) föreslår en grundlagsändring. Bort med 4%-spärren skriver han, efter att läst demoskops senaste undersökning där (v) och (kd) åker ur riksdagen.

Yes jag håller med.


Vi skulle få en hel del nya partier i riksdagen som piratpartiet, sverigedemokraterna, feministiskt initiativ och kanske på sikt en hel del andra mindre partier.
Det skulle bli svårt att bilda regering kanske någon säger. men vad har vi idag då. Fyra partier med helt olika program som följer det största.

Vi måste vara rädda om demokratin i Sverige. Joakim skriver kokt om att alltför många röster inte blir representerade. Det är egentligen absurt när människor håller på och taktikröstar för att ett block skall få majoritet.(v) och (kd) är väl exempel på partier som får stödröster just för att de skall komma över 4%.

Det kan bli en väldig röra med många partier men om det är så att det finns många politiska program och många olika värderingar hos medborgarna så måste det få ge utslag.

Jag har en ständig väljarundersökning på min blogg -ettan-. Undersökning 2008:1 är klar. Det är bloggvärldens väljarundersökning. Där hittar du också en presentation av de olika partierna. Klicka in där ibland och rösta!

Titta på USA valet med deras två partisystem och fullt av indirekta val. Just nu sitter det ju Bush som President fast han egentligen inte vann valet. Vem tjänar på ett val som alltmer börjar likna en dokusåpa. Alla amerikaner vet inte att det är ett val och ännu mindre vilka kandidaterna är. Vad de har för politiskt program är detnog inte många som vet. Tänk om Sverige bara hade s/m suck. Ab. SvD Dn,

Andra bloggar om: , , , , , , miljöpartiet, demokrati
Technorati om: , , , , , ,
Icerocket om: , , , , , ,
Intressant av wadström

ADHD en samhällsdiagnos?

Jag hamnade på en sida som heter 2000-talets Vetenskap. Jag vet inte riktigt vad jag skall säga och tycka om det som skrivs där. Så här ser inledningen ut:

Du läser nu på 2000-Talets Vetenskaps hemsida - Sveriges mest spännande populärvetenskapliga tidskrift. Laddad med kontroversiell och nedtystad kunskap, aktualiteter och angelägen debatt om medicin och hälsa.

I varje nummer finns artiklar om de verkliga sambanden mellan miljö, livsstil, legala gifter och sjukdom. Fakta som Du inte hittar någon annanstans. Allt presenterat i vacker redaktionell miljö som väcker läslust och eftertanke.
Så med lite funderingar om kvaliten på det som skrivs på sidan ur vetenskapligt perspektiv så fanns det en artikel som är läsvärd. Se artikeln som en debatt eller fundera - artikel för det finns många intressanta aspekter i artikeln.

Artikeln heter Myten om ADHD & DAMP
Jag tar mig friheten och kopierar inledningen och du kan läsa hela genom att klicka på rubriken ovan.

"Janne Larsson har skickat oss en obekväm kunskapsöversikt om ADHD & DAMP - en motvikt till Socialstyrelsens skrift i området. Vi publicera den här på vår hemsida.


Det här häftet handlar inte om barn med påvisbara sjukdomar och skador. Den handlar om försöken att förvandla friska barn till patienter och att ge dem amfetamin, som "medicin". Kritik i området är förbjuden. Stora resurser satsas på att kväsa personer med avvikande mening. Neuropsykiatrin utnyttjar barn och föräldrar med svåra problem, och läkemedelsbolag investerar pengar i grupper som för fram det rätta reklambudskapet.

Förordet följer nedan som en intresseväckare, hela kunskapsöversikten finns nedan i två pdf-dokument.

 Förord

Det här häftet handlar om neuropsykiatri, läkemedelsbolag och ansvarslösa myndigheter. Det handlar om försöken att förvandla normala barn till patienter, i behov av amfetamin.

Man kan inte öppet skriva ut narkotika för att få barn att sitta still i klassrummen och lyda. Barnen måste bli patienter, det måste finnas en sjukdom. Det måste finnas en defekt i hjärnan som narkotikan ska korrigera. Lärare, föräldrar och politiker måste fås att tro att ett okoncentrerat, aktivt, impulsivt beteende är tecken på en bestämd störning i hjärnan. Härav all propaganda för "neuropsykiatriska funktionshinder"; härav påståendena om att 10 % av landets barn har hjärnstörningar. (Se kapitlet Finns ADHD och DAMP? )

Ledande svenska psykiatriker påstår, hur otroligt det än kan låta, att nästan 25 % av alla barn är psykiskt sjuka! 120 000 av de psykiskt sjuka barnen sägs ha ADHD eller DAMP."


Den här artikeln är intressant ur många perspektiv. Diagnosen ADHD ger inte rätt till samhällets stöd via LSS som t.ex. Autism och Asperger. Diagnosen passar också bra in på att individualisera rastlösa barn i en dålig skolmiljö. Slutligen sätter den fokus på samhällets metod att ge läkemedel till individer.

Vad är det som diskuteras i media just idag kring skolan. Pedofiler, kriminella lärare i den liberala pressen DN 1 2Hur hjärnan fungerar i AB. Kan det finnas något samband mellan skolpolitik (fp) och sjukförklarande av barn?

Jag vet att det finns många föräldrar som upplever en markant förändring till det positiva när barnet får narkotiska preparat. Jag vill inte helt utesluta att metoden i vissa fall kan vara verksam. Men jag är oerhört kritisk till hur utredning och diagnostisering av neurohandikapp sker idag. Alltför mycket inkompetent personal har eller tar sig rätten att sjukförklara barn!

Kort info om Asperger
Mer intressant av wadström Fler bloggar om autism asperger adhd damp neuropsykiatri psykiatri skola  folkpartiet

Skogssnigeln och mördarsnigeln

En lite märklig rubrik för att handla om politiska partier? Det åsyftas alliansen och självklart (fp). Det var ju så när den bruna spanska snigeln kom att den gav sig på trädgården först (c). Ett evigt jagande från trädgårdsodlare att få bort den. Men skogssnigeln är ju enkönad och kan föröka sig med sig själv. Det var väl här som (kd) försvann ur politiken. Nästa steg för den bruna skogssnigeln var att ge sig på fler kulturer och då försvann (sd). Nu har den lilla bruna snigeln gått i allians med den svarta snigeln (m). Allians är kanske ett snällt ord för att para sig, för avkomman blir en brunsnigel med den svarta snigelns övervintringsegenskap. Den enda trösten för trädgårdsodlarna är att den bruna snigeln faktiskt äter upp sig själv. Det verkar vara något som den svarta snigeln också lärt sig. En rasande maktkamp pågår med utlandet som arena.
Naturens lagar tillåter inte teater mer än tillfälligt. Nu börjar det synas ordentligt vad alliansens tal om fuskande bidragstagare egentigen innebar. Mer mat till snigeln! Det börjar nog synas i olika undersökningar.


image38
Ja nu raskt till dummoskåps undersökning. Som visar att (fp) sakta men säkert äter upp (m).
Det finns en mycket bättre indikator på väljarströmmar och det är bloggvärldens egen undersökning. Du har väl röstat där? Den pågår alltid!
Hur såg nu resultatet ut i expressen.
image39

Som jag skrev så är inte den muterade formen av brun skogssnigel så väderberoende. Det talas så mycket om terrorister och mödarsnigeln måste nog ändå betraktas som en trädgårdsterrorist. Åtminstånde för de människor som försöker bygga ett land och ha en grönskande trädgård. Så det må snöa i USA eller storma i England. Snigeln är helt oberörd i sin egen lilla privara värld.
SvD  DN
Andra bloggar om: , , , , , , demoskop
Technorati om: , , , , , ,
Icerocket om: , , , , , , , ,
Intressant och mer från wadström

Varför har vi en skola?

Det är framförallt (fp) som valt att försöka göra sig till skolpartiet. Nu är det här en angelägenhet för samtliga medborgare och inte ett litet parti på högerkanten. Alltför länge har de fått stå och trumpeta ut hur usel skolan är.
Om vi börjar med förutsättningarna för att driva en skola så krävs det pengar. De här pengarna blir inte fler för att man privatiserar eller gör fria föräldraval. Det blir så tydligt att (fp) inte talar om fria val när det börjar handla om att föräldrar vill driva en skola utifrån värderingar som inte passar (fp).

Skall vi gå långt tillbaks i historien för att hitta rötterna till svensk skola så är inte kunskapsförmedling det huvudsakliga syftet. En mycket kraftig ådra handlar om ren barnpassning för att industriarbeterskan skulle kunna vara på jobbet. Skolan fick uppdraget att anpassa individerna. Rätt man på rätt plats.
Kvarlevor av detta tänkande finns när skolor anställer icke utbildade lärare. Det är också tydligt att de lärare som är på skolorna får ägna alltför mycket tid till rent sociala frågor. Det har varit en medveten strategi att ta bort vuxna från skolan. Mattanten och städtanten är upphandlade av mulitinationella bolag. Kuratorn, sjuksköterskan och läkaren är sällsynta på skolan. Så här kan vi se hur samhället har svikti en hel generation. Det var socialdemokraterna som gjorde det första sveket genom att lägga hela samhällets besparing på barn och unga. Alliansregeringen fortsätter nu genom ytterligare privatiseringar. 
Jag skall ta ett litet exempel om skolbiblitek som belastar den offentliga skolans budget. När lönsamhets och privatnissarna slår till och upphandlar så finns inte kravet på den privata skolan att ha böcker. De får vi alla medfinasiera genom de offentliga biblioteken. På den vägen ser det ut som att det är ekonomiskt effektivt. Vilket det givetvis inte är.

Så vad är det då för skola vi borde ha enligt mig. Jo en skola som lär ut till varje barn utifrån just det barnets förutsättning. Folkpartiets tvångs och kravskola är bara populistisk och säger egentligen samma som den gamla stalinistiska skolan. Alla skall skall uppträda lika och formas till något folk-partiet bestämmer.
Är det inte dax att börja lära ut vetenskap och konst (humanism) i skolan. Det krävs en trivsam miljö och lärare som har den naturvetenskapliga kunskapen. Du skall få en fråga som du bör kunna svara på om du är lärare. Vad är (en) 1 mol?
Konst får vara en benämning på de humanistiska vetenskaperna. Alla barn borde ha den självklara rätten att få lära sig spela ett instrument. Musik är ett också ett språk. Det är inte meningen att jag skall försöka konstruera en läroplan men nog borde ett barn ha rätten att kliva ur skolan med en kunskap om hur verkligheten fungerar. För det är väl det som är syftet?

Jag skall slutligen ta upp det största sveket mot barn. Barn utvecklas i olika takt. Det finns idag rätt bra vetenskaplig grund att stå på när barn rent fysiskt / biologiskt kan tillgodogöra sig informaton. Alla barn kan lära sig men i dagens skolindustri levereras föreläsningstimmar i stället för kunskapsutveckling. De flesta lärare ser att deras elever inte hänger med men känner sig nog rätt uppgivna p.g.a. resursbrist. 
Så kanske är det dax att börja prata om hur en skola för barnet borde se ut. Det är inte den skola vi ser idag eller som (fp) vill få dig att tro du kan välja.  


Dn skriver om hjärnan och följs av fler blogginlägg Röjsåg fram!, Flumskolan sågas av hjärnforskare,
Hjärnforskare rör till det ordentligt om skolan, Alla kan bli lucia, Politiker i sandlådan , Antipluggkulturen frodas i dagens flumskola, Läsvana och läsförståelse Är svenskan ett tjejämne?,Ideologiskt kanonfoder
HJÄRNFORSKARE MARTIN INGVAR ,Motiverad råsop som kommer att klinga ohörd
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , Läs andra inlägg av wadström

Tortyrbuch blev blåst

George W Bush kan fortfarande leka ut sina terrorfantasier genom sitt veto. Det blir ganska tydligt vad skurkstaten håller på med. I sydamerika försökte sig Georg W Bush på att göra en inbrytning för att komma åt oljan. Men George W Bush kan känna sig blåst - han är genomskådad!
image37

Inget rättfärdigar Colombias övergrepp på vår suveränitet, sade Correa som fick applåder.

Uribe tvingades till slut backa och lova att aldrig mer ge sig in i ett grannland. Därmed lät sig de övriga nöja.

Toppmötet slutade som ett stort kramkalas mellan presidenterna. Och de diplomatiska förbindelserna mellan länderna återknyts Så den vanliga USA-metoden att underminera fria staters regeringar gick inte den här gången.

Undrar just när USA skall dra hem från övriga länder typ Irak, Somalia där Bushs makabra verklighetsbild skapar lidande.
Läs  

Amerikanska arméns manual förbjuder skendränkning, waterboarding, och sju andra förhörsmetoder och enligt lagförslaget skulle samma regler gälla för CIA.

- Det förslag som kongressen har skickat mig skulle inte förbjuda bara en särskild förhörsmetod, som en del har antytt. I stället skulle det avskaffa alla de alternativa metoder vi har utvecklat för att förhöra världens farligaste och mest våldsamma terrorister, säger Bush

Vad pål säger om per säger mer om pål än per - Bush får nog inse att han är ledare för det största terrorspridande landet. Alla s.k. kända "farliga och våldsamma terrorister" är ju utbildade av USA för att bedriva USA:s underminerande av fria stater. Men den tiden är nog över nu oavsett vad USA vill och gör. USA är på väg in i att bli en ekonomisk lilleputt på världsmarknaden. Den försumlighet Bush visat mot att utveckla USA:s ekonomi och miljö genom att bara leva ut sina terrorfantasier är det som kommer att stå i historieböckerna.


Avslutar med lite musik från sydamerika. Väljer en grupp från Bolivia.

videoIntressant av wadström  George W Bush, en sanslös dåre? skriver Jinge
Andra om , , , , , , , , , , , , , Technorati Tags: , , , , , , , , , , , ,

Moderaterna kan inte räkna - och det spelar ingen roll!!!!!!!

Har man en felaktig bild av hur stor omfattningen felaktigheterna är kanske man också vidtar felaktiga åtgärder, säger Leif Klingensjö, utredare hos Sveriges Kommuner och Landsting, till Aktuellt.


Siffrorna inte viktiga?

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m) vill inte diskutera siffrorna: -De spelar egentligen ingen roll,


Det behövs ingen ytterligare kommentar klicka dig till svt:s sida. En moderat kan tydligen påsta vad som helst...det spelar ingen roll. Ruggigt samhälle vi håller på att få när några få människors privata verklighetsuppfattning betyder mer än fakta.


Öga för öga

När jag läser om hur Palestinerna har det eller hur Israelerna har det så undrar jag varför detta meningslösa dödande.

Öga för öga leder bara till att alla till slut blir blinda.


Vem fan är det egentligen som har vinning av konflikten? Det är varken Israel eller Palestina, det behöver man inte vara Einstein för att förstå!

Andra om , , , , , , ,

Intressant


Obama vann visst i texas och Carola är en krigare

En liten mediafundering. valsystemet i Texas gör att valet inte är klart och Obama vinner nog. Svt-text ger en rätt bra beskrivning. Märkligt hur snabba media är ibland.

Såg en snutt där Carola uttalade sig om media. Jag är också en krigare sa hon med hälsning Nordman. Bra rutet av Carola. hon passade på att trycka till mediabilden av henne också när hon sa att hon känner kärlek från homosexuella.  Skit detsamma hon sjunger vackert!

Alltså vad är det som gör att media ibland tolkar verkligheten på sitt eget drevaktiga sätt.

Intressant

Andra om , , , , ,

Technorati Tags: , , , , ,


Mer gubbfläsk

Nu föreslår moderaterna att gubbarna skall sitta kvar efter pension. Ok att moderater aldrig förstått sig på livscykeln utan tror på pengarna. Eller är det makt de inte vill släppa? Jag såg på Svt att pensionerade politiker får jobbavdraget. Märkligt gäng vi fått till att leda Sverige. Människor får allt mindre i lånboken. De unga som står utanför blir fler och fler. De unga ökar hos kronofogden. De unga har ingen ekonomi att köpa de svindyra husen. Nu vill moderaterna skapa utrymme  för hyreshöjningar som maximalt ger 60% högre hyra på en tioårsperiod. Skönt att det är en ny regering om dryga 900 dagar.
Kolla in bilden på maktkampen inom moderaterna. En blick säger mer än 1000 ord.
image36
DN skriver om Tchad-insats. Mona Sahlin är mäkta irriterad över att information inte ges på sammanträdet utan av Reinfelt direkt till media. Märkligt hur Reinfeldt är klämd mellan Bush:s gullgosse Bildt, Försvarsministerns nej till insatser i Afrika. Socialdemokraternas krav på fortsatt insats i Afrika och Reinfeldts behov att framstå som den som leder. ( Alliansen finns den?)
Vi får väl se hur länge det dröjer till öppen konflikt mellan Reinfeldt och Bildt. Två partier som redan har konflikt är Kristdemokraterna och moderaterna om utnämningspolitiken. Centerpartiet och folkpartiet håller på med en lustiger dans om kärnkraft. Så visst finns det en och annan skicklig yrkesarbetare som kan jobba efter 67 men den här regeringen pensioneras nog med fullt jobbavdrag 2010.

Utrikes blir det alltmer uppenbart att USA:s plan sprack. Som vanligt förstår inte USA att folket i det egna landet skall besluta om sina ledare. Nu blev det en polarisering igen där religionsfrågorna får ta plats. Ibland kan man nästan tro att USA medvetet underblåser konflikten i mellanöstern. I Somalia används amerikanska vapen. I Sverige terroranklagas somalier och vad jag sett än så har de anklagade köpt kommunikationsutrustning!!!
Det allvarligaste just nu är USA:s inblandning i Sydamerika. Vore det inte bättre Bush spelade golf på sitt landsställe de få dagar han har kvar istället för att jiddra med Colombia. Vem som vinner USA valet kanske inte har så stor betydelse men en annorlunda utrikespolitik är nödvändigt för världsfreden. Clinton hon försöker få rädda amerikaner att bli ännu mer rädda för terrorister....som motpol till denna jakt på terrorspöken så finns det en blogg som ifrågasätter hela historien.

En som alltid skriver om Israel - Palestina är Jinge

Andra om , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Andra bloggar om: , , , , , ,

intressant.se


För mycket gubbfläsk

Politikerdrottningarna drabbade samman för första gången i SVT:s Agenda. Så skriver aftonbladet när landets näste statsminister möter en landstingspolitiker i debatt. Det är en lika korkad ubriksättning som att Sahlin debatterar med Reinfeldts fru. Jag tror jag läste att Sahlin förklarade att det inte var Reinfeldts fru hon debatterade med utan en landstingspolitiker.

Det är bra att kvinnorna börjar sätta agendan istället för allt gubbfläsk. Wetterstrand  kvinna, klarsynt och för debatt. Läs det här.  

"Det tycks som att socialdemokraterna är mycket måna om att få komma tillbaka till regeringsmakten. En tydlig miljöparti-anpassning verkar på gång.

Det har bara gått några dagar sedan jag gick ut med anklagelser om deras naivt positiva inställning till EU och med krav på en mer EU-kritisk regeringsförklaring för att en röd-grön regering ska bli möjlig.

Idag skriver en tidigare minister på DN debatt att (s) borde säga nej till Lissabonfördraget. Detta fotbyte görs naturligtvis för att underlätta ett framtida regeringssamarbete med Miljöpartiet."

En förhoppning kanske går att ställa till kvinnorna oavsett partitillhörighet är att städa upp i mörkläggningen efter bordellhärvan. Eva skall inte behöva stå ensam och berätta sanningen.  Har ni sett den där bilden från Kina när en person står framför stridsvagnarna. Jag kan inte låta bli att se att det är Eva som står där.

image35
Självklart måste vi reda ut hur det var möjligt med en mörkläggning i en demokratisk stat som Sverige. Svaret kanske är för mycket gubbfläsk! Nu handlade Dn:s artikel om att mödrar kräver upprättelse så det kanske rör sig i gubbfläsket även i Kina.

Jovisst jag är själv en gubbe. Men en grön sådan som också kräver en kommission som klart informerar oss alla om hur det gick att sätta rättsväsendet och media ur spel. Vi kan inte ha det så i Sverige, så kvinnor i alla partier sätt fart på gubbfläsket i era partier.

Det kanske är en fördom att kvinnor bekymrar sig mer om framtiden och framtida generationer än män. Eftersom jag som är både man och 50+ är djupt oroad över klimatförändringarna så borde väl kvinnor vara oroade över den globala uppvärmingen.  Dn skriver visserligen "mildaste vintern i mannaminne" Men Sussane! stavade nog fel. mammaninne skulle det nog varit.

Jag kan inte låta bli att avsluta med en religös vinkling till gubbfläsket. Det var en artikel om avkragade präster som fick mig att fundera över gudsbilden. Gud är hon svart och hennes dotter heter???

Andra bloggar om: , , , , ,, , , , ,, , ,
, , , , Intressant.se


Gud glömmer inte Enola Gay heller

- Må gud välsigna detta skepp ...stackars gud som blir indragen i USA:s dödande

Skeppets motto är: "Never forget" ("Glöm aldrig").


Nu är jag trött på vals

Nu är jag trött på USAs dödande av människor ...
Nu är jag trött på Turkiets dödande av människor..
Nu är jag trött på Israels dödande av människor....
- Vad är det frågan om egentligen, är det religionen i praktiskt handlande?

Så idag orkar jag inte skriva någon blogg du får klicka på bilden och lyssna på musik istället.


Andra om  , , , , , , , ,

Technorati Tags:  , , , , , , , , ,DN1 SvD1 AB  HD SDS Dagen 

Det sa bara klick

Färre klick skakar google står det att läsa i DN. Det föranleder mig att skriva lite om ekonomi och ekonomiska modeller.
När jag läste företags och nationalekonomi var det något som störde mig hela tiden. Det är inte någon större svårighet att lära sig formler och att göra beräkningar. Det är det våra ekonomer ägnar sig åt. Jag valde en annan väg i livet som vad den sammhällsvetenskapliga med inriktning på de sociala vetenskaperna. Det är inte heller här några större svårigheter att läsa in modeller och metoder. Men det var något som störde mig även har hela tiden.

För att komma åt frågan behöver man dyka några nivåer ner i tillvarons komplexitet. Allt vi människor tänker och konstruerar är och förblir förenklade modeller av "verkligheten". En lösning är att lägga sig platt på rygg och ge upp och överlämna livet till något övermänskligt. De flesta bruka kalla det gud, ödet och ibland i matematiska sammanhan för slumpen.

Så för att återgå till ekonomi så är det en sannolikhetslära. Men ekonomi är också ett maktmedel när det gäller att styra människors beteende i en marknadsekonomi. Det är ingen slump att vi i Sverige investerar mer pengar i reklam än i utbildning. Vad är det då för problem med de ekonomiska modellerna. De senaste nobelpriserna i ekonomi har börjat belöna systemteoretiska modeller. Det här säger dig kanske ingenting men det handlar om att de få enkla variablerna som användts i ett statiskt samhälle inte längre håller. Det är alltid lätt att studera och förutsäga något isolerat och stillastående. Ekonomi är alltid ett flöde men i ett statiskt samhälle följer det givna flöden och mönster.

Jag har skrivit om det jag ser på den ekonomiska himmelen. Den faktor jag menar väger tyngst idag är teknikutvecklingen inom it som givit oss helt nya kommunikationsmönster men framförallt globaliseringen. Det här ordet betyder olika beroende på vem som uttalar det men det jag menar är att vi idag har möjlighet att ha dialog individ till individ. Det är som den lilla byn men omfattande hela planeten.

Det som händer när de här processerna tar fart på allvar är att äldre struturer faller samman. Det går dessutom väldigt fort när det sker. Den som förstår kemiska reaktioner eller förstår det som sker inom klimatområdet vet vad det innebär när en långsam process helt plötsligt ger en kvalitativ och kvntitativ förändring.
Det är inget trolleri och vi kan observera skeenden om vi har kunskapen. Problemet med kunskapsutvecklingen är att den för människans del alltid sker i efterskott. Vi lär oss av det som hänt (ibland) och har mycket bristande förmåga att förutsäga det som aldrig hänt. När det gäller t.ex. klimatförändringar har modellerna funnits i minst 100 år och trots det så står vi människor som fågelholkar och fattar inte det som sker,

Vad är det då som ger denna tröghet. Vad är det som gör att människan inte dyker djupt ner i sina föreställningar om den enda verkligheten. Jag har inget bra svar mer än brist på kunskap och rena maktfrågor är de som ligger närmas till hands. Varför har vi inte en skola som lär ut den tillgängliga vetenskapliga  kunskapen till alla barn på planeten. Varför accepterar vi att vissa människor tillåts (i ekonomiska termer) värderas högre än andra. Extremen av skillnaden mellan städerskan och vd blir i politiska termer rasismen. Det kan låta drastiskt men människan söker alltide en förklaring till det hon ser eller upplever. Hur skall man förklara att en person tjänar 1.000.000:- i månaden och en annan på planeten 100:-/månad. Det blir rasism om vi inte vågar börja diskuter makttermer. Vad är Livet och vad är det att vara människa? Är du en av de som tror att människan är en produktionsfaktor eller en konsument. Har du gått på ordet arbetslinje som många politiker är så förtjusta i?

Jag har försökt beskriva de politiska rörelserna i enkla förgbegrepp. Det är ingen sanning men kanske kan det väcka en tanke. Jag har också reagerat på de ständiga väljarundersökningarna och startat bloggosfärens ständigt pågående väljarundersökning. Syftet är givetvis att skapa dialog och debatt kring maktfrågor. Jag debatterar ofta den bruna rörelsen och dagens undersökning från novus är ett bra exempel. Hur kan man genomföra en udersökning utan att presentera den bruna rörelsen. DN presenterade häromdagen en undersökning. I Expressenbloggen skrev jag också om hur man behandlar orden i DN/Synovates väljarundersökning.

Min övertygelse som inte är grundad på maktbegrepp är att framtidens tänkande och handlande finns inom den gröna politiska rörelsen. Det handlar i djupet om att förstå Livet och de processer som påverkar människor, djur och natur på vår enda planet. Människan är inte en produktionsfaktor eller en konsumtionsfaktor. Det är föråldrad konservatik ekonomisk teori som försöker få oss till att vara ett offer. Slutligen skulle jag vilja rekomendera ett inslag i Aftonbladet. Allan Carlsson skriver en blog från Afrika. Läs den.

Media som jag ägnar rätt mycket tid till att kommentera har förändrats dramatiskt från folkbildande till megafoner för politiska budskap inbäddat i ett intetsägande brus av sex, våld och underhållning. Inte bara läsaren har blivit konsument utan tidningarna har blivit en del av reklamindustrin. Det ger en fragmentiserad bild av verkligehten som i slutänden ingen vinner på. Inte ens dagens makthavare. Men idag finns kunskapen och din möjlighet att påerka bara ett klick borta.

Andra bloggar om: , , , , , ,Technorati om: , , , , , ,Icerocket om: , , , , , , , ,Intressant

RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se