Varför har vi en skola?

Det är framförallt (fp) som valt att försöka göra sig till skolpartiet. Nu är det här en angelägenhet för samtliga medborgare och inte ett litet parti på högerkanten. Alltför länge har de fått stå och trumpeta ut hur usel skolan är.
Om vi börjar med förutsättningarna för att driva en skola så krävs det pengar. De här pengarna blir inte fler för att man privatiserar eller gör fria föräldraval. Det blir så tydligt att (fp) inte talar om fria val när det börjar handla om att föräldrar vill driva en skola utifrån värderingar som inte passar (fp).

Skall vi gå långt tillbaks i historien för att hitta rötterna till svensk skola så är inte kunskapsförmedling det huvudsakliga syftet. En mycket kraftig ådra handlar om ren barnpassning för att industriarbeterskan skulle kunna vara på jobbet. Skolan fick uppdraget att anpassa individerna. Rätt man på rätt plats.
Kvarlevor av detta tänkande finns när skolor anställer icke utbildade lärare. Det är också tydligt att de lärare som är på skolorna får ägna alltför mycket tid till rent sociala frågor. Det har varit en medveten strategi att ta bort vuxna från skolan. Mattanten och städtanten är upphandlade av mulitinationella bolag. Kuratorn, sjuksköterskan och läkaren är sällsynta på skolan. Så här kan vi se hur samhället har svikti en hel generation. Det var socialdemokraterna som gjorde det första sveket genom att lägga hela samhällets besparing på barn och unga. Alliansregeringen fortsätter nu genom ytterligare privatiseringar. 
Jag skall ta ett litet exempel om skolbiblitek som belastar den offentliga skolans budget. När lönsamhets och privatnissarna slår till och upphandlar så finns inte kravet på den privata skolan att ha böcker. De får vi alla medfinasiera genom de offentliga biblioteken. På den vägen ser det ut som att det är ekonomiskt effektivt. Vilket det givetvis inte är.

Så vad är det då för skola vi borde ha enligt mig. Jo en skola som lär ut till varje barn utifrån just det barnets förutsättning. Folkpartiets tvångs och kravskola är bara populistisk och säger egentligen samma som den gamla stalinistiska skolan. Alla skall skall uppträda lika och formas till något folk-partiet bestämmer.
Är det inte dax att börja lära ut vetenskap och konst (humanism) i skolan. Det krävs en trivsam miljö och lärare som har den naturvetenskapliga kunskapen. Du skall få en fråga som du bör kunna svara på om du är lärare. Vad är (en) 1 mol?
Konst får vara en benämning på de humanistiska vetenskaperna. Alla barn borde ha den självklara rätten att få lära sig spela ett instrument. Musik är ett också ett språk. Det är inte meningen att jag skall försöka konstruera en läroplan men nog borde ett barn ha rätten att kliva ur skolan med en kunskap om hur verkligheten fungerar. För det är väl det som är syftet?

Jag skall slutligen ta upp det största sveket mot barn. Barn utvecklas i olika takt. Det finns idag rätt bra vetenskaplig grund att stå på när barn rent fysiskt / biologiskt kan tillgodogöra sig informaton. Alla barn kan lära sig men i dagens skolindustri levereras föreläsningstimmar i stället för kunskapsutveckling. De flesta lärare ser att deras elever inte hänger med men känner sig nog rätt uppgivna p.g.a. resursbrist. 
Så kanske är det dax att börja prata om hur en skola för barnet borde se ut. Det är inte den skola vi ser idag eller som (fp) vill få dig att tro du kan välja.  


Dn skriver om hjärnan och följs av fler blogginlägg Röjsåg fram!, Flumskolan sågas av hjärnforskare,
Hjärnforskare rör till det ordentligt om skolan, Alla kan bli lucia, Politiker i sandlådan , Antipluggkulturen frodas i dagens flumskola, Läsvana och läsförståelse Är svenskan ett tjejämne?,Ideologiskt kanonfoder
HJÄRNFORSKARE MARTIN INGVAR ,Motiverad råsop som kommer att klinga ohörd
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , Läs andra inlägg av wadström

Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej - läst och tänkt. Anne-Marie Körling

2008-03-10 @ 06:31:02
Postat av: Reflektioner

"Så vad är det då för skola vi borde ha enligt mig. Jo en skola som lär ut till varje barn utifrån just det barnets förutsättning."

Tyvärr en utopi. Det är ju detta LPo94 anger utan någon verklighetsförankring. Det skapar en helt omöjlig situation för läraren om alla elever skall ha sin geen studieplan.

Skolan bygger på att eleverna ligger inom ett begåvningsintervall där även den sämsta hyggligt kan hänga med, kanske med visst stöd. Den som ligger under lägsta nivån måste placeras i specialklass.

Att barn är skolmogna vid olika ålder är riktigt. Det innebär att startålder borde ligga mellan 6 - 8 år. Den som går in för tidigt kan få hela sin skoltid och därmed sin framtid förstörd.

2008-03-10 @ 09:33:00
URL: http://www.brj2535.wordpress.com
Postat av: Attila

Jag tror att det är meningslöst att ha någon slags utopisk vision om skolan - då fortsätter experimenterandet i all oändlighet.

Skolan handlar om att leverera basfakta i t ex musik och matematik, och detta kan göras utifrån olika pedagogiska inriktningar.

Problemet med socialdemokraterna handlar snarare om att de missat både pedagogiken och och basfaktan, de litar inte på varken lärare eller kunskap - ibland kan man nästan få för sig att de är en smula utbildningsfientliga.

Fp:s utspel som du kallar populistiska känns mer som rent sanitära åtgärder, att lärarna får mer mer makt i klassrummen, att de får avlägsna störande mobiltelefoner etc.

Att fp presenterar detta som revolutionära åtgärder på ledarsidorna handlar mest om att profilera sig som parti - de vill ju också synas i alliansgröten.

Att kalla fp:s åtgärder populistiska är också taktik, fast från ett annat politiskt håll... Hela den demokratiska processen är populistisk, och tur är väl det?

2008-03-10 @ 11:58:24
URL: http://www.attila.tecknare.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se