Föreningsfrihet

En gång i tiden på farfars tid slogs människor för rätten att få organisera sig i olika föreningar. Det är alltså inte någon självklarhet i ett samhälle att människor tillåts organisera sig i föreningar.

En individ idag lever inte på samma sätt som för hundra år sedan. Informationen, kunskapen och kommunikationerna ser helt annorlunda ut. Som individ kan man skapa ett eget livsprojekt där man är med lite här och där som det passar en själv.

I en förening är formen ganska strikt för val, beslut, protokoll osv. Den här formen tror jag alla finner ganska trist. Nej den är outhärdligt trist. Jag har hunnit med ganska många möten genom åren i ett otal föreningar.

För att människor inte har lust att ägna sin tid åt meningslösheter betyder det inte att det saknas intresse av det föreningen pysslar med. Många kanske gillar att spela fotboll, rida häst eller liknande aktivitet, men inte bli ekonom, sekreterare - ja byråkrat.

Politiska föreningar har det lite knepigt med just aktiviteten. Aktiviteten i politik är egentligen att samtala och byta värderingar. Kunskapsbyggandet som egentligen var socialdemokratins kärnfråga har hittat andra former när skolväsendet byggdes upp. På den borgerliga sidan samlade pingströrelsen unga människor. De andra borgerliga partierna har kanske egentlig aldrig haft någon verksamhet för unga mer än som brojlerfabrik till nya makthavare.  Kanske fyllde bonderörelsen på sin tid liknande funktion som socialdemokratin.

Miljöpartiet har inte den långa traditionen som parti och därför är nog inte formerna lika trista. Jo det är dom nog förresten ;-) Min upplevelse av unga Gröna är att de oerhört politiskt medvetna och engagerade. Men på internet, i olika fredsorganisationer, internationella organisationer,  naturföreningar osv. sker aktiviteten.

Jag är inte det minsta bekymrad över att unga människor tar nya vägar för att jobba för politisk förändring. Det tror jag att jag kan säga utan att ha någon vetenskaplig grund. Unga människor idag har mer kunskap, är mer politiskt medvetna och betydligt bättre än tidigare generationer på att ta ansvar för sig själv, andra, djuren och naturen.

Tillväxten av nya politiker ordnar sig också. Några unga människor väljer av olika anledningar att engagera sig i olika partier senare i Livet. Vi har nog redan nu för många politiker så någon bristvara är det inte . Hälften skulle vara nog. Till alla gubbar och gummor. Arligt talat är det inte så att ni själva egenligen vill sitta där och bestämma. Det är väl ganska bekvämt att inte behöva ta in massan nya ideer hela tiden. Det är ju ändå vår generation som vet bäst.

Inte var jag med i någon fotbollsklubb när jag var ung. men spelade fotboll det gjorde vi på gräsmattan.


Lev Livet Leende


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se