Friheten att ha ett hem

SVD skriver idag om bostadsmarknaden under rubriken Skilda världar i USA.

I aftonbladet skriver man om Så höjer du värdet på villan.  Aftonbladet skriver också om 20 miljoner människor på flykt undan vatten massorna

Dn skriver idag om fastighetsmäklare och budgivning.

Expressen skriver idag om översvämningar och har en har en artikel om 51 miljoner utan hem.

I min hemstad Nyköping har fastighetspriserna gått upp. Det byggs bostadsrätter och egna hem i en rasande takt. En ide om lyckan att äga sin lägenhet sprids av folkpartiet. Ta ett lån och köp din bostad av allmännyttan så blir du rik, fri och lycklig.  I politiken bemöter vi dessa visioner.  


Jag arbeta också med bostäder som socialarbetare och läser insändare som den här. Kanske just den här  insändaren är lite överdriven, men den beskriver ändå en verklighet för många i Sverige.


Friheten att ha ett hem är en global fråga och den finns formulerad av FN. Förenta Nationernas generalförsamling antog och kungjorde den 10 december 1948 en allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna.

Artikel 25
1. Var och en har rätt till en levnadsstandard tillräcklig för den egna och familjens hälsa och välbefinnande, inklusive mat, kläder, bostad, hälsovård och nödvändiga sociala tjänster samt rätt till trygghet i händelse av arbetslöshet, sjukdom, invaliditet, makas eller makes död, ålderdom eller annan förlust av försörjning under omständigheter utanför hans eller hennes kontroll.


Hur kom det sig att vårt hem blev en marknadsvara och att några blev utan bostad.

Miljökonsekvenserna som vi alla får ta ansvar för drabbar just nu fattiga länder. Imorgon är det nog vår tur.

På alla så kallade fria marknader får man själv stå för konsekvenserna.  När räntorna stiger är det svårt för de som har lån. När marknadspriset rasar är det svårt för de som drömmer om guld. Friheten och drömmen blir snabbt en ofrihet och mardröm. När USA´s bostadsbubbla rasar samman så lär vi drabbas vi också. Kreditmarknaden är också den global.

Mardrömmen finns redan för många på vår Planet och nära oss i våra städer. Frihet är att ha ett hem med en dörr så att vi kan vara för oss själva ibland. Vi kan älska, laga mat och vila.

Solidaritet är ett missbrukat och utnött ord. Men att enas om att arbeta för at alla skall ha ett hem borde inte vara en alltför komplicerad tanke att genomföra i verkligheten. Eller hur?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se