Yttrandefriheten

Nu är äntligen historien uppe för granskning. Det har tagit många år. Jag har funderat på hur jag skall skriva det här inlägget då jag har några perspektiv på historien som kan vara intressanta.

Regeringen borde tillsätta en medborgarkommission för att försöka klarlägga vad som hände. Det säger Per Gahrton apropå prostitutionsanklagelserna. Det är nog det minsta kravet som går att ställa.

Jag skall börja med den s.k. bordellmamman. I den fastighet hon bodde var hon en mycket omtyckt granne. De höga Herrarna som kom på besök störde heller inte grannarna. Tvärtom så var det lite fint. Det här är kanske svårt att förstå idag. Då det begav sig var sexklubbar och bordeller (inklusive narkotikaanvändning) lika vanligt som dagens pizzerior. Det var dessutom lagligt att köpa och sälja sex. Så att historien är sann om att höga Herrar besökt bordellen behöver ingen tvivla på. Jag har själv varit i fatigheten och även talat med någon som bodde där.
Vilka Herrar som varit där skall samhället utreda och offentliggöra NU!

Det andra pespektivet jag vill berätta om är min omedelbara upplevelse när jag fick höra att Palme var skjuten. Jag fick då två mycket snabba bilder i min hjärna. Den ena bilden var just "bordellfastigheten" och den andra bilden var kanoner från bofors. Som du som läser det här kanske kan förstå är detta ingen konspirationsteori eller sanning. Nog har jag haft många funderingar genom åren om vad det var som gjorde att hela mordutredningen blev så märklig. Det är så många gestalter som förekommer både i bordell och mordutredningen...Det behöver inte ha ett dugg med mordet på Palme att göra men nog komplicerar det bilden av utredningen...

Det tredje perspektivet är att oavsett vad som hänt och varför så fanns det barn som blev sexuellt utnyttjade. Det var inte lagligt utan straffbart redan då. Samhället har svikit dessa barn och självklart skall de ha en offentlig ursäkt, upprättelse och ekonomisk ersättning av staten.

Det fjärde perspektivet som för oss alla är det mest allvarliga var att staten klarade av att få tyst både på "det fristående" rättsväsendet och den tredje statsmakten press & media.
Det finns inga bortförklaringar i världen som kan duga för detta svek mot yttrandefriheten. Det finns nog inget media som kan svära sig fri eftersom historien var väl känd bland journalistkåren.

Nu har media möjligheten att återupprätta tilltron till den tredje statsmakten, yttrandefriheten och demokratin. Så ut och gräv nu alla journalister....visa att yttrandefriheten och demokratin håller!



Wikipedia har en rätt bra sammanfattning i ämnet förutom nedanstående länkar till dagens media
Peter Bratt
, född 29 april 1944, är en svensk journalist.

Peter Bratt avslöjade IB-affären tillsammans med Jan Guillou i tidskriften Folket i Bild/Kulturfront. Han gav även ut en egen bok om IB på Gidlunds förlag 1973, IB och hotet mot vår säkerhet, och har skrivit flera kritiska redogörelser av den svenska socialdemokratin. I november 1977 skrev Peter Bratt en artikel i DN om en promemoria där rikspolischefen skrivit att justitieminister Lennart Geijer var en säkerhetsrisk, se [1]. Detta inledde den s k Geijeraffären.

Bratt var i många år verksam på tidningen Dagens Nyheter, där han slutade 2003.


Geijeraffären
var en politisk skandal som inbegrep mörkläggning och falska dementier. Den 18 november 1977 publicerade Dagens Nyheter en artikel av Peter Bratt om att Lennart Geijer, Sveriges justitieminister 1969-1976, köpt sexuella tjänster på en bordell under sin ämbetstid. Detta var ett säkerhetsproblem, särskilt som några av de inblandade sexarbetarna hade kontakter med öststatsambassaderna och deras KGB-agenter. Källan ska ha varit en promemoria från rikspolischefen Carl Persson till Olof Palme, statsminister i Geijers regering. Polisen hade undersökt en bordell som en del av utredningen om bordellhärvan.

Palme och Geijer dementerade allt som stod i artikeln, tillsammans med Stockholms polischef Hans Holmér, Geijers pressekreterare Ebbe Carlsson och Hans Dahlgren på regeringskansliet. Dementin utnyttjade två mindre sakfel i artikeln.

DN godtog dementin och fick betala skadestånd till Lennart Geijer, ett skadestånd som han överlät till ett stipendium om undersökande journalistik.

Staffan Heimerson, redaktör på Aftonbladet, beställde en granskning från Jan Guillou, som avslöjat IB-affären tillsammans med Bratt. Guillou försökte och lyckades få Bratt att röja sin källa. Det var Leif G.W. Persson som arbetade för rikspolischefen, som på en direkt fråga bekräftat för Bratt att det skickats ett PM där Justitieministern ansågs vara en säkerhetsrisk. Aftonbladets ansvarige utgivare Gösta Sandberg avstod från att publicera artikeln.

NU, många år senare kan du läsa i dagens alla tidningar DN DN DN DN DN  SVD SVD SVD  AB  EXPR EXPR EXPR EXPR  HD DAGENNästa


Kommentarer
Postat av: uno nilsson

Joru, så är det nog. Jag tänkte exakt samma sak när palme dog, tänkte senare på en viss vapenexportchef, vad han nu hette, som plötsligt begick självmord framför ett tunnebanetåg - inget viten alls. Vapen tror jag på, bofors och export. Mördaren finns månne i svenskt näringsliv, eller?

2007-12-05 @ 18:25:11
Postat av: Mina Hedstierna

Vi har startat en stödgrupp på Facebook för Eva Bengtsson och de andra flickorna! Kom med i gruppen och stöd!!!

Sökord på Facebook: Stödgrupp för Eva Bengtsson och de andra flickorna

2007-12-05 @ 22:58:31
Postat av: Rikard Jansson

Jag hatar pedofiler lik amycket som alla andra. MEN:
Jag fattar fortfarande inte varför staten skall betala dessa skadestånd. Det finns hundratals offer för övergrepp som inte får ett öre och plötsligt skall de här två tjejjerna få pengar bara för att de hamnade i vägen för offentliganställda?
DEssa brott preskriberades för tjugo år sedan. Vad kan nånsin komma ut ur en utredning? Namn; aldrig,
pengar; knappast. Löpsedlar? YOU BET! Där är drivkraften.

2007-12-06 @ 02:08:44
Postat av: Yvonne Domeij

Nej du, Rikard Jansson, pengar kan inte ersätta en förlorad barndom och ungdom eller ett kapsejsat liv efter sexövergrepp. Det handlar om upprättelse, inget annat. Men det ska kosta att utsätta ett barn i beroendeställning när det utnyttjas av statsråd och myndighetspersoner. Jag har själv utnyttjats sexuellt av den kände barnavårdsnämndspedofilen som tjänstgjorde som läkare på Stockholms stads barnavårdsnämnd i 25 år utan läkarlegitimation! Han fick dispens av Medicinalstyrelsen/Socialstyrelsen trots sin olämplighet som var väl känd av hans kollegor men som de höll tyst om... Det fortsätts att tystas ned: jag intervjuats av Socialstyrelsens utredning om vanvård i den sociala barnavården och min utsaga är henligstämplad i 40 år!!! Jag har som tur var skrivit en bok om övergreppen: Trasdocka (Ordfront 2006). Den finns på bibliotek och har nyligen kommit i pocket. Läs och begrunda. En miljon kan aldrig ersätta ett förlorat liv. Fatta att de flesta offer lever korta liv och dör unga pga sviterna efter övergreppen. Bagatellisera inte offrens lidande!

2007-12-06 @ 19:43:40
Postat av: Josef Boberg

Goooddag,

Sist på min hemsida (= klick på mitt namn ovan) finns det här sagt:

"SVEA RIKES GRUNDLAG - B44

Utdrag ifrån REGERINGSFORMEN

1 kap. Statsskickets grunder

1 § All offentlig makt i Sverige utgår från folket.
Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt. Den förverkligas genom ett representativt och parlamentariskt statsskick och genom kommunal självstyrelse.
Den offentliga makten utövas under lagarna.

2 § Den offentliga makten skall utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.
Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella
välfärd skall vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Det skall särskilt ligga det allmänna a tt trygga rätten till arbete, bostad och utbildning samt att verka för social omsorg och trygghet och för en god levnadsmiljö.
Det allmänna skall verka för att demokratins idéer blir vägledande inom samhällets alla områden. Det allmänna skall tillförsäkra män och kvinnor lika rättigheter samt värna den enskildes privatliv och familjeliv.
Etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur och samfundsliv bör främjas.

3 § Regeringsformen, successionsordningen, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen är rikets grundlagar.

4 § Riksdagen är folkets främsta företrädare.
Riksdagen stiftar lag, beslutar om skatt till staten och bestämmer hur statens medel skall användas. Riksdagen granskar rikets styrelse och förvaltning.

5 § Konungen eller drottning, som enligt successionsordningen innehar Sveriges tron, är rikets statschef.
Vad i denna regeringsform är stadgat om konungen skall, om drottning är statschef, gälla henne.

6 § Regeringen styr riket. Den är ansvarig inför riksdagen.

7 § I riket finns primärkommuner och landstingskommuner. Beslutanderätten i kommunerna utövas av valda församlingar.
Kommunerna får taga ut skatt för skötseln av sina uppgifter.

8 § För rättsskipning finns domstolar och för den offentliga förvaltningen statliga och kommunala förvaltningsmyndigheter.

9 § Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör uppgifter inom den offentliga förvaltningen skall i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iakttaga saklighet och opartiskhet.

2 kap. Grundläggande fri- och rättigheter

1 § Varje medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad
1. yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor, ( = även icke MainStreamade förhållningssätt ! - Josefs anm.)
2. informationsfrihet: frihet att inhämta och mottaga upplysningar samt att i övrigt taga del av andras yttranden,
3. mötesfrihet: frihet att anordna och bevista sammankomst för upplysning, meningsyttring eller annat liknande syfte eller för framförande av konstnärligt verk,
4. demonstrationsfrihet: frihet att anordna och deltaga i demonstration på allmän plats,
5. föreningsfrihet: frihet att sammansluta sig med andra för allmänna eller enskilda syften,
6. religionsfrihet: frihet att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion.
Beträffande tryckfriheten och motsvarande frihet att yttra sig i ljudradio, television och vissa liknande överföringar, filmer, videogram och andra upptagningar av rörliga bilder samt ljudupptagningar gäller vad som är föreskrivet i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.
I tryckfrihetsförordningen finns också bestämmelser om rätt att taga del av allmänna handlingar." - slut på citat ifrån första uppslaget i SVERIGES RIKES LAG.

Lite märkligt faktiskt att detta nästan ALDRIG syns i yttrandefrihets-resonemangs-sammanhang. Användbart ?

Ha det... :-)
vännen Josef

2007-12-07 @ 10:11:24
URL: http://www.boberg.nl

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se