Med-vetande 2

Antaganden om universum. Vi har inget annat val än att göra ett antagande om universum. Jag har lika lite som du något svar på denna stora fråga som detta begrepp innebär. Vi kan bara välja att enas om en utgångspunkt. Min första utgångspunkt är att det finns 1 universum.  Min andra utgångspunkt är att detta universum inte har skapats och det har ingen början eller slut. Universum kan framträda för oss på de mest skiftande sätt. Var och en kan sägas ha ett eget universum och människans samlade kunskap kan sägas ge vårt universum. Dessa olika universum är samma universum då det finns 1 universum.   Detta antagande att allt är ett är inget nytt. Redan de joniska naturfilosoferna och hela vår västerländska vetenskap bygger på denna princip. Vetenskapen har lärt oss hur det vi ser som helt olika ändå hänger samman. Diogenes från Apollonia formulerade: ?Allt som är, kommer genom omvandling av ett och detsamma och är ett och detsamma?. Det är många människor som utvecklat denna tanke till kunskap.  Den andra utgångspunkten är att detta universum inte har skapats och det har ingen början eller slut.  Antagandet har ingen början och inget slut har sin grund i att vi inte kan se någon början. Människan som varelse är i likhet med en myra mycket liten och ovetande. Vi kan inte på någon grund hävda att det tredimensionella universum vi upplever och lever i är giltigt för universum. Kvarstår antagandet att det finns 1 universum.  Det andra antagande utesluter vad jag kan förstå religionen. Religionen har en skapare och en början vilket det inte finns något skäl att förutsätta. Dessa antaganden får som konsekvens att många obesvarade frågor inte finner något svar idag. Jag personligen lever dock hellre med en fråga än i ett mystiskt universum.  I vissa outhärdliga stunder i livet är det tryggt att ha en Gud att söka svar hos. Jag har full förståelse för de människor som väljer att tro på en början och en skapare. Svårigheten med ett antagande om en Gud visar sig när människors olika Gudar som alla gör anspråk på att just deras tro gäller möts.   

En av de mer fördunklande religiösa antagandet är att vi har en själ och att Guds skapat oss till Jordens Herrar. Detta antagande är enligt mig i grunden ett hot mot vår existens. En betydligt ljusare bild blir det om vi försöker förklara och förstå oss själva, Myran och övriga arter här på Jorden.

 Fantasin* är en av de underbara egenskaper vi människor har. Vi  skapar de mest fantastiska universum. Ibland kan det vara så att denna fantasi är användbar. Fantasin strukturerar om våra hur vi upplever och någon gång då och då ser vi att denna nya bild ger en bättre förklaring och förståelse. Religionen och mysticismen är för mig när fantasin inte har utsatts för den nödvändiga verklighetsprövningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se