Fritt från kyrka i politiken

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill klippa alla politiska band med Svenska kyrkan. Frågan kan givetvis se ur olika perspektiv.  Statsministern lämnade Svenska kyrkan när han fyllde 18 och har därför aldrig har röstat i ett kyrkoval. 

Att det skall sitta massa politiker med märklig ideologiska förtecken i ledningen för en religös förening blir det på sikt absurt. När t.ex. SD säger sig vara ett kristet parti bara för att få plats på den politiska arenan så är det begripligt att kyrkan hellre själva utser sin ledning. Så det borde inte vara så svårt för vår stadsminister att få stöd för den frågan både i sitt eget parti men även bland övriga partier.

Ett annat perspektiv är lite mer komplext och det är när religösa ledare tar plats i våra demokratiska samhällsorgan. Det är inget problem i sig för en religös människa lever som alla andra i samhället. Det som är bekymmersamt är när den religösa och den politiska makten blir ett i en stat. En demokrati bygger på maktfördelning mellan lagstiftande och dömmande makt. Den ekonomiska makten jag har några ord på en av mina hemsidor i form av text från "Demokratins väktare" av Professor Lennart Lundquist
Demokrati som begrepp är i högsta grad aktuellt och jag lär återkomma till just demokratifrågan.

Dagen skriver även om skatteprivilegier för kyrkans folk. Kyrkan söker inte makt, den har inte anspråk på privilegier och söker inte nå ekonomiska eller sociala fördelar, sade påven när han gav kreditiv till Italiens nya ambassadör vid den heliga stolen.
Svenska potiker verkar däremot vilja ha skatteprivilegier :-). Lennart Sacrédeus (kd) från Mora drog av 43.789 kronor. När skattegranskarna frågade om avdragen rättade han sig omedelbart. Ända ned till 770 kronor.

Nu skall jag inte vara orättvis mot just KD utan det är nog lika illa bland övriga partier. Det som är lite märkligt är att yrkespolitiker liksom tappar markkontakt svävar iväg. Det är klart att just nu när det uppdagats hur KD sköter utförsäljningen av vår gemensamma egendom är det lätt att ana ugglor... vilken färg har ugglan tro?

Det fanns egentligen bara en organisation i Sverige som öppet sa nej till nazityskland och det var syndikalisterna. När nu tidningarna slarvar med begreppen finns det skäl att lyfta fram organisationen

Jag avslutar för ikväll med en mättande positiv process. Marknaden för ekologiska livsmedel är större än någonsin. Efterfrågan på vissa livsmedel är så stor att det råder brist på dem. I takt med tillväxten väljer allt fler att köpa sin ekologiska mat genom internetleverantörer. 


Kommentarer
Postat av: Hannah

Whaow.

2007-10-06 @ 01:02:28
URL: http://svartkajal.blogg.se
Postat av: Lars

Kan bara hålla med Björn. Religiösa som inte längre kan skaffa sig nya medlemmar via profan tvingande lagstiftning som vigsellagstiftningen borde se över sitt " underbara vinnande" kristna evangliserande budskap och tänka om.
Religionsfrihet är också rätten att slippa påtvingad religiös tro- i det egna privatlivet. Charlatanen och bögnoja Åke Green är ett praktexempel på den kristna motsatsen där det gapades kristet så det hördes över hela världen.
Men visst verkar dyrkandet av osynliga andar och väsen gå hand i hand med inkomstökningen på det egna bankkontot- som du skrev om. Inget heligt med det precis.. ens i KD och pingst-kretsar

2007-10-06 @ 02:43:38
Postat av: Nineve

Det är snarare kyrkan som blir fri när partipolitikerna drar sig ur, tycker det är konstigt att en av landets fria kyrkor ska leva under politiskt förtryck...i likhet med den statligt kontrollerade kyrkan i Kina.
I en demokrati kommer staten alltid ha den religion som majoriteten har, så har det alltid varit och så är det i sverige idag....men som alla andra benämner man aldrig den enga uppfattningen som "religiös"

2007-10-06 @ 12:45:46
URL: http://nineves.blogspot.com/
Postat av: Stefan

"Det fanns egentligen bara en organisation i Sverige som öppet sa nej till nazityskland och det var syndikalisterna. När nu tidningarna slarvar med begreppen finns det skäl att lyfta fram organisationen."

På vilket sätt har tidningarna slarvat med begreppen kring blockaden av Friday's?

2007-10-11 @ 20:03:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se