Fritt om Afarer

Innan vi och andra europeiska länder började förtrycka och utnytja Afrika och befolkningen på den kontinenten så leve människorna i mindre samhällen och stammar och klaner. Det är nog ganska likt hur det såg ut i det som senare blev konungariket Sverige.

Nar europerna delade upp "tillgångarna" så blev gränserna raka. Någon militärer och statschefer satt med en linjal och drog raka strek på kartan. Strecken skar tvär över urålderliga gränser. Det här är nog en av många orsaker till nuvarande konfliker mellan olika afrikanska stater.

Jag tänkte jag skulle skriva lite om en befolkningsgrupp som kallar sig afarer. De flesta av er känner väl till granländerna till Etiopien, t.ex Somalia och Somaliland.
 
Karta över Etiopien.
I Etiopien lever cirka 70 olika etniska grupper. Dessa kan indelas i två huvudgrupper: de som talar semitiska språk och de som talar kushitiska språk. Historiskt sett så är det Amaharerna och Tigreanerna som dominerat landet. Andra stora grupper är Oromo, Afarer och Somalier.

Afar

Afar regionen är till skillnad från Oromo en av de fattigaste och minst utvecklade i landet. Afarerna är ett nomadiskt folk. En avgörande, utlösande faktor för ALFs tidiga militära kamp var den process av förstatligande av land som ägde rum när Dergen tog makten i mitten av 1970-talet. Detta gick helt emot Afarernas traditionella syn på mark och ägandeskap. Följaktligen tog de till vapen i försvar av sitt sätt att leva.

Även om ALF deltog i valen 1992 så blev besvikelsen över den nya regimen allt större i Afar regionen. Två frågor utgjorde de huvudsakliga stötestenarna. Den första var Eritreas självständighet. Moderna gränsdragningar hade redan innan 1993 gjort att Afarerna var uppdelade på två länder: Etiopien och Djibouti. Många Afarer bor även i Eritrea och när landet blev självständigt blev de nomadiska Afarerna begränsade av ännu en - enligt dem - artificiell gräns.

Den andra stötestenen var, precis som i fallet med OLF, en besvikelse över hur den nya konstitutionen implementerades i allmänhet och bildandet av stödpartier i synnerhet. Även om ALF inte tog upp vapen igen, ledde detta missnöje till att en ny rebellgrupp bildades: Afarernas revolutionära demokratiska enhetsfront (ARDUF).

För oss musikälskare Afar version of Nagma
Vad han sjunger om har jag inte en aning om det men låter vackert och kanske lite väl poppigt men ..jag tänker oftast på på Bob Marley när Etiopien kommer på tal...så två små sånger .Is This Love och såklart
Africa Unite 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se