Fritt om usamiljön

Miljö är där du bor och lever och älskar. Usa har gigantiska problem framför sig. Ekonomiskt har Usa börjat spela ut sin roll som ekonomisk motor i världsekonomin. Vi ser det t.ex. i ekonomiska termer med sjunkande värde på dollarn.

En viktig faktor till den här utvecklingen är att Usa inte har ett fungerande socialt internt system. Enkla frågor som pension, sjukförsäkringar, arbetslöshetsersättningar är till stora delar privatiserade.
Ett exempel kan vara ett ålderdomligt stålverk som är miljöförstörande och olönsamt. I Sverige anpassar sig företagen och staten tar ett stort ansvar för omställningen. I Usa med olika regler och lagar i delstaterna har inte staten den funktionen.
I exemplet med stålverket så skulle en nedläggning av ett företag innebära att de anställda blev utan arbetslöshetsersättning, sjukersättning och pension eftersom det är knutet till det enskilda företaget.

För regeringen och givetvis presidenten innebär det ett politiskt självmord att inte skydda olönsam, ineffektiv och miljöförstörande verksamhet. Usa har arbetat efter ett antal principer för att skydda sin marknad. Dels vägrar Usa konsekvent att ingå överstatliga överenskommelser...(inte ens barnkonventionen).....Usa upprättar olika handelshinder....och en av de viktigaste frågorna är att detta varit möjligt med "gratis energi"....Oljan är central för Usa´s ekonomi.....

Usa är oerhört ineffektiv vilket vi sett efter orkaner och vi ser det nu i samband med bränder...Det man på löpsedlar kallar nationell katastrof är egentligen bara förnamnet...Kina har i princip redan passerat usa som ekonomisk stormakt och motor för världsekonomin....

Jag hävdar ofta att Usa´s deltagande i konflikter inte handlar om försvar av demokratin eller friheten som vi ofta tillskriver Usa´s deltagande. Jag hävdar att det är en ren överlevnadsfråga för Usa att hämta hem "gratis olja".

Mitt perspektiv är givetvis ingen sanning utan just ett perspektiv. Vad Usa gör i Irak och det fruktansvärda som riskerar att hända är oljeberoende..inget annat.

Jag skrev tidigare om Kurder och det blev en minst sagt hätsk debatt bloggen
Vad betyder rubriken i DN "Washington lovade på måndagen Turkiet hjälp att bekämpa PKK-gerillan. Med löftet försöker USA förmå Turkiet att avstå från att slå till mot kurdiska rebellfästen i norra Irak. Vad är det för intresse Usa har i frågan?....Jag hävdar att Usa bara är ute efter tillräcklig stabilitet för att hämta hem olja ur regionen........

Det finns människor som bor lever och älskar i den miljö som i tidningarna framstår något avlägset...vi måste alla protestera där vi kan mot ytterligare dödande och ödeläggande....

Det finns en bok presenterad på aftonbladet kultur..läs den..ett perspektiv på dödandet.....

En desertörs bekännelse
är det mest naket uppriktiga jag hittills har läst om detta krig. Key döljer inte sina egna övergrepp, även om han tror att han aldrig dödade någon utförde han livrädd och i utmattningstillstånd flera svåra fall av misshandel av civila.

Det man hela tiden misstänkte under Abu Ghraib-skandalen, att dessa bilder bara var toppen av ett isberg, har Joshua Key nu visat fram svart på vitt för världen.

Eller med författarens egna ord:

"... alltsammans gjorde det frestande att stjäla, en baggis att misshandla och enkelt att döda. Vi var amerikaner i Irak och vi kunde göra precis vad vi ville."

Han avslutar sin skakande och makalöst uppriktiga bok: "En ursäkt är jag skyldig, och endast en: till Iraks folk."

Nasir Shamma, känd irakisk musiker, ska dra i gång en insamling till stöd för flyktingar från Irak.
Jag vet inget om Nasir men det verkar som musik är det enda språk alla förstår.......

Jag avslutar med                    det räcker nu                 sång till Friheten 


Kommentarer
Postat av: Hugo

Bra skrivet,
Bodde själv i Kalifornien på 80-talet och blev chockad utav hur totalt ointresserade människorna var när det gäller natur och skydd.
De olika stammar som tog hand om marken innan den vite mannen kom brukade svedjebränna områden med jämna mellanrum för att på så sätt hålla naturen levande och överskådlig.
Dagens invånare betalar skyhögt för säg ett hus i Laurel Canyon eller Malibu och de tycker ofta om när det är grönt, högt & vildvuxet runt huset.
En bekant sade att man bara snurrar in smyckeskrinet i pälsen tillsammans med bordssilvret (sänke inte värde) ringer efter taxi och sen fixar Försäkringsbolaget resten . . .

2007-10-26 @ 10:41:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se