Fritt flytande kärnavfall.. plutonium...utanför Nyköping

Sverige sviker det nordiska samarbetet kring att försöka få stopp på utsläppen från Sellafield. Det skriver Norges miljöminister Helen Björnöy i ett brev till den svenska ansvariga ministern Andreas Carlgren.

De rättsliga turerna kring transporten av det utbrända kärnbränslet har hittills inte påverkat planeringen hos Svafo, Studsviks dotterbolag som ansvarar för skeppningen. När Atlantic Osprey ska hämta bränslet vill Svafos vd Robert Berg inte berätta av säkerhetsskäl.


Miljöorganisationen Greenpeace samlar sig  för en aktion mot utförseln av plutoniumhaltigt kärnavfall vid Studsvik. Flera aktivister har övernattat i tält i skärgården utanför. Nu är de beredda på att med gummibåtar manifestera när fartyget kommer för att hämta kärnavfallet och transportera det till den kritiserade avfallsanläggningen Sellafield i England. Polisen kraftsamlade på fredagseftermiddagen vid Studsvik i väntan på fartyget som ska utföra den kontroversiella transporten av utbränt kärnbränsle till England. Men sent på eftermiddagen hade både polis och miljöaktivister tillfälligt dragit sig tillbaka.

Resultatet: Sverige dumpar oerhört svårhanterligt restavfall i ett land som inte har någon metod att slutförvara det och importerar annat utländskt kärnavfall. Det strider mot svensk lag och dessutom bryter regeringen med en viktig politisk princip som legat fast i 20 år - att Sverige inte ska upparbeta kärnavfall. Det politiska lappkastet sker dessutom utan att den svenska regeringen formellt tagit ställning till exporten av avfallet.

Fortsätt och följ händelserna på Greenpeace läs deras blogg


Ja vad skall man säga...som inte är sagt om alternativa energikällor..sol vind och vatten


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se