Nu märks EU

Hittade en äldre artikel i Metro. Den var intressant dels för att jorbruksministern inte hade koll på märkningen. Men ärligt talat vet du vad dessa märkningar innebär? Läs annars Metro

Rain Forest Alliance. Rättvisemärkta produkter, mest bananer, kaffe och choklad. Inte helt ekologiska, men med ett socialt och miljömässigt ansvar för arbetarna. Smak AB. Certifiering av ekologisk potatis från sommaren 2007 Svenskt Sigill. Icke-ekologiskt men kvalitetssäkrat svenskt och närodlat med höga kvalitetskrav på miljö, djuromsorg och säkerhet och med ursprungsmärkning. 
KRAV. Djur och grödor i naturligt kretslopp, naturligt gödsel. Djuren ska får ströva fritt och leva enligt sina naturliga instinkter samt ska utfodras med icke-besprutat foder från den egna gården. Krav kontrolleras av Aranea Certifiering AB, enligt strikta regler. Även importerade livsmedel kan vara Krav-märkta.  Demeter. Ekologiskt och biodynamiskt odlat enligt antroposofin. Ekologisk EU-märkning. Icke-besprutade livsmedel enligt EU:s regler. 


Och nu kära vänner har EU slagit till med ännu ett märke. Den nya EU-märkningen. Från januari nästa år blir det nya BIO-märket ett måste på all ekologisk mat inom EU.


Är det någon som vet hur ett varningsmärke för transfett ser ut. 

Så här kanske;)


Visst är det bra att vi uppmärksammar att cancerrisken ökar som AB skriver. Danmark införde 2004 en lag om att transfett får utgöra högst två procent av fettmängden i ett livsmedel och att livsmedel med transfett ska märkas. Att transfett ökar risken för hjärtinfarkt och stroke är känt. Nu visar den här studien att transfett även ökar risken för prostatacancer. Det är dags för Sverige att följa det danska exemplet, säger GunvorG Ericson, riksdagsledamot och folkhälsopolitisk talesperson för miljöpartiet


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se