Fri från ansvar?

Jag vill återigen uppmärksamma Louise och Vetlanda.

Först har du inslagen från Janne här nedan:

Berättelsen om Louise

Oredigerad intervju med socialchefen

Debatt från Vetlanda

Vad har hänt i Sverige och socialtjänsten efter detta?
Mitt svar är att ingenting har hänt, när presenterar media nästa "Louise" .
Jag kan givetvis inte tala för alla Sveriges socialarbetare men många har oerhört svårt att utföra sitt arbete yrkesmässigt.
Skälen är många ekonomin är överordnad yrkeskunskap, obefintlig planlös kompetensutveckling av nyanställda, brister i ledning och organisation är några. Framförallt är det inte en skyldighet och rättighet för den enskilde socialarbetaren att anmäla missförhållanden. Det saknas skydd för den anställde och det finns ingen överordnad myndighet med kompetens att ifrågasätta en kommunal nämnd och organisation.

Jag vill i det här inlägget lyfta fram vad SKTF föreslagit.

SKTF förslår en ny lag för socialtjänsten

SKTF vill införa en ny lag, Lex Realia, som ska ge socialarbetare ett tydligare och kraftfullare stöd i sitt yrkesutövande.

Den svenska socialtjänsten har under de senaste åren mött hård kritik i medierna. Kritiken har inte sällan riktats mot de anställda inom socialtjänsten. De har antingen kritiserats för felaktiga insatser eller för beslut som resulterat i en avsaknad av insatser.

Kritiken har många gånger grundats på antaganden om bristande kunskaper hos de anställda inom Socialtjänsten.

- Att en debatt förs om socialtjänsten är jättebra, men den leder ingenstans om man tror att problemet bygger på någon allmän brist på kunskap. För så är det inte, säger Yvonne Ahlström, ombudsman på SKTF.

Hon menar istället att svaret på problemet måste sökas inom det övergripande system som socialtjänsten verkar.

- Då ser man att många händelser som uppmärksammats i själva verket beror på att den ansvarige socialarbetaren inte fått gehör i socialnämnden för sitt förslag till insatser, ett förslag baserat på kunskap, beprövad metodik och diskussioner med kollegor och chefer.

Socialtjänstens arbete bygger till stor del på socialtjänstlagen och dess nationella mål men även på lokala politiska beslut och prioriteringar. Och ibland, till exempel när lokalpolitiker i en socialnämnd beslutar annorlunda än vad en socialarbetare föreslagit, uppstår kollisioner där i mellan. 

- Därför föreslår vi Lex Realia, en ny lag för socialtjänsten, säger Yvonne Ahlström. En sådan lag skulle innebära en skyldighet för socialarbetare att, oavsett lokal politisk majoritet och ekonomiska förutsättningar, uttrycka sin professionella bedömning kring varje ärende som det ska fattas beslut i.

Med en sådan lag skulle socialarbetarens professionella bedömning kring varje beslut som rör en enskild medborgare tydligt kunna utläsas. SKTF anser även att socialarbetare ska bli skyldiga att anmäla ett ärende till granskning om den politiskt tillsatta nämnden inte tar ett beslut som tar hänsyn till socialarbetarens bedömning.



Avslutningsvis så debatteras det nu återigen om barn till missbrukare. Det är också ett bevis på underlåtelse. Självklart vet alla om att ett barn i en missbrukarfamilj behöver eget stöd. Socialtjänsten i Sverige är inget som skapats idag även om man kan tro det när politiker och andra svamlar om den nya metoden och den nya rutinen osv...

Lyft fram socialarbetaren som yrkesman och ge honom / henne delegation och ekonomiska resurser och stöd att ta ansvar för sitt yrke.


Dagen Östersundsposten Dagbladet Expressen  Aftonbladet  Dn SVD ja hundratals tidningar skriver..om barn och missbruk(are)......

HALLÅ RIKSDAGEN NÅGON HEMMA?        KAN VI FÅ SE LITE LAGSTIFTNING NU!

NästaFöregående


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se