Fri från sjukdomen (dataspel)

Har du följt debatten om tyckiatrin och tvångsvård för dataspelsmissbruk så titta på SVT 1 klockan 22 idag 22/11argument. Jag har skrivit en debattartikel på svt om tyckiatrin. "Dataspelande blir aldrig en sjukdom".

En komplettering till artikeln om psykiatrin är att det faktiskt finns en vetenskapligt grundad gren inom psykiatrin och det är neuropsykiatri. Där forskas det om vårt nervsystem och självklart hjärnan i ett försök att både beskriva och förklara.

Autismspektra är som exempel en neuropsykiatrisk diagnos.  Vill du läsa lite om just autism så finns det en förening. 

Tyvärr har de läkare som är verksamma inom neuropsykiatrin oerhört svårt att få gehör i vår svenska tyckiatri. Jag har tagit upp i tidiagre inlägg om sörmland hur barn får vänta i flera år på en diagnos. Obs då talar vi om barn!
Neuropsykiatrisk centrum får slåss för sin överlevnad medan skattepengarna rullar iväg inom den traditionella tyckiatrin.
Under tiden blir man hänvisad till icke utbildade läkare,  psykologer och socionomer. Självklart har de en utbildning men den innefattar inte neuropsykiatri. Är man vuxen får man se sig i stjärnorna om efter kompetent läkare. var de vuxna med neuropsykiatriska funktionshinder tar vägen är det nog ingen som vet....eller kanske anar vi det

Jag har försökt att förstå varför neuropsykiatrin har så svårt att ta plats i svensk psykiatri. Svaret är nog så enkelt som att de makthavande läkarna och forskarna är skolade innan neuropsykiatrin började utvecklas.

När det gäller just Autism så är det heller inte så intressant för läkemedelsindustrin och vanliga kemikalieförskrivande läkare...stödet efter diagnos handlar om pedagogiskt stöd och anpassning av omvärlden. Så där har läkaren inte så mycket att bidra med nar han/hon väl ställt sin diagnos.

Det borde vara åtminstånde ekonomiskt intressant för ett landsting eftersom  lagar som LSS ger ett kommunalt ansvar efter diagnos! Så om nu läkarna motarbetar den vetenskapliga utvecklingen så borde Sverige politiker ta tag i frågan om svensk tyckiatri....

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Creeper Politik bloggar BlogRankers.com Topplista Favoritlistan.se Blogglista.se Bloggar.Topplista.se
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign!

BloggRegistret.se